Nyitókép: Forrás: Twitter/Glasnost Gone

Egészen sajátságosan működő orosz tankelhárító bukkant fel az ukrajnai háborúban

Infostart
2023. február 2. 09:51
A földre állított kis eszköz a rezgések alapján érzékeli a harckocsit, a levegőbe lő, a lövedék a tank fölé érve kibocsájtja a másodlagos lövedékét, így az ott találja el a járművet, ahol az a legvédtelenebb. A neve PTKM-1R, és egészen friss fejlesztés.

Nemrég jelent meg a Twitteren egy fotó, amelyen egy furcsa, földre telepített katonai eszköz látható. Az eszköz egy PTKM-1R névre hallgató tankelhárító akna, amely az orosz haderő egyik legmodernebb fegyvere – írja a Portfolio.

A PTKM-1R a földre helyezett indítócső a 100 méteres körzetbe érkező járművek által kibocsátott hang és rezgések alapján lép működésbe, amikor pedig a mit sem sejtő páncélos beér egy ötven méteres körbe, egy tankelhárító lövedéket lő a levegőbe.

A lövedék mozgás alapján méri be a járművet, fölé érve pedig egy újabb, másodlagos lövedéket lő a célpontra, amely azt a leggyengébben védett tetőlemezen áthatolva semmisíti meg.

Ez a videó jól szemlélteti a működését:

Azt is írják, hogy két éve mutatták be az eszközt, és bár nem először bukkan fel az ukrajnai háborúban, nincs sok belőle az oroszoknak.