Nyitókép: MTI/EPA/EFE/André Borges

Közös devizaelszámolást vezetne be a két legnagyobb dél-amerikai gazdaság

Infostart
2023. január 24. 07:48
Más térségbeli államokat is szívesen látnának benne. Ha létrejönne, ez lenne a világ második legnagyobb pénzügyi uniója - a teljes együttműködésre azonban kicsi az esély.

A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, a közös elszámolási egység bevezetéséről és egy argentin-brazil földgázvezeték létesítésének feltételeiről tárgyalt hétfőn Buenos Airesben a brazil és az argentin elnök.

Az első külföldi útján Argentínába látogató Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök argentin kollégájával és baloldali szövetségesével, Alberto Fernándezzel tartott közös sajtótájékoztatóján közölte: előzetes tárgyalásokat folytattak

közös elszámolási egység bevezetéséről az amerikai dollártól való függőség csökkentése érdekében, amely azonban nem helyettesítené a jelenlegi valutákat.

Az argentin gazdaság előtt számos kihívás áll, így a dollárhiány, míg a kormány a devizakészletek feltöltéséért küzd, miközben az infláció tavaly megközelítette a száz százalékot.

A két vezető a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) 7. csúcstalálkozója alkalmából találkozott az argentin fővárosban.

Előzőleg Fernando Hadded brazil pénzügyminiszter és más vezetők kevéssé valószínűsítették a teljes valutaunió bevezetését.

Fernández közölte, hogy Lulával megvitatták az argentínai Vaca Muerta palagáz lelőhelyekről történő gázszállítás lehetőségét Brazíliába. Lula hozzátette, hogy

a BNDES brazil fejlesztési bank finanszírozhatná a gázvezeték építését.

A 7. csúcstalálkozóra több mint húsz államfőt, számos nemzetközi szervezet képviselőit várják, közöttük Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét. Az argentin fővárosba várták Miguel Díaz-Canel kubai és Nicolás Maduro venezuelai elnököt is. Maduro végül lemondta a részvételt, arra hivatkozva, hogy "agressziót terveztek" a küldöttség ellen.