Nyitókép: Forrás: Twitter/ REPORT WAR

Még több halott az ukrán belügyminiszter baleseténél, találgatják, hogy pontosan mi történt

Infostart / MTI
2023. január 18. 11:27
Három gyerek és tizenöt felnőtt vesztette életét, amikor Kijev közelében lezuhant az ukrán belügyminiszter helikoptere.

Denisz Monasztirkszkij mellett a belügyminiszter helyettese és egy államtitkár is életét vesztette az ukrán főváros, Kijevhez közeli Brovariban történt szerencsétlenségben. A Censor.net ukrán portál a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy a balesetnek 18 halálos áldozata van, köztük három gyerek. E forrás szerint 14 felnőtt és 12 gyermek megsérült.

Korábban az ukrán rendőrség 16 ember haláláról számolt be. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök azt mondta, hogy

a halottak közül kilencen a helikopter fedélzetén voltak.
Az ukrán belügy EC225 LP Super Puma helikoptere. Forrás: Twitter/Louis }:‑

A fedélzeten volt Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, valamint első helyettese, Jevhenyij Jenyin, valamint Jurij Lubkovics államtitkár.

A helikopter szerencsétlenségben elhunyt Denisz Monasztirkszkij ukrán belügyminiszter. Forrás: Facebook/Denisz Monasztirkszkij

Jurij Ignat, a légierő parancsnokságának szóvivője egy tévéadásban elmondta, hogy a Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálathoz tartozott.

Lezuhant az ukrán belügyminiszter helikoptere. Forrás: Twitter/Tony

Kijev megye kormányzója, Olekszij Kuleba közölte, hogy a helikopter egy óvoda és egy lakóház mellett zuhant le. A baleset után robbanás történt, a területen hatalmas tűz ütött ki.

Frissítés: Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megindította az eljárást a szerencsétlenség okainak feltárására.

Három alapvető verziót vizsgálnak: a repülési szabályok megsértését, a műszaki meghibásodást és a szándékos cselekményt.
Az ukrán belügyminiszter helikopterének roncsai. Forrás: Twitter/ Tony

A BBC szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a tragédia idején még sötét volt és köd ült a vidéken. A helikopter először az óvodának ütközött, majd a közeli lakóház elé zuhant.

A tragédia pontos okát még vizsgálják.

Volodimir Zelenszkij: szörnyű tragédia

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "szörnyű tragédiának" nevezte a balesetet, amely "kimondhatatlan fájdalmat" okoz.

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a szerencsétlenség hírére reagálva megrendülését fejezte ki. "Osztozunk Ukrajna és az áldozatok családjainak gyászában, Denisz Monasztirszkij az Európai Unió nagy barátja volt" - írta a belga politikus a Twitteren.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy elszomorítja a miniszter tragikus halála.

Vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök is részvétét fejezte ki. A konzervatív politikus a Twitteren az írta: nagy szomorúsággal fogadta a több ember, köztük az ukrán belügyi tárca képviselői életét megkövetelő légikatasztrófáról szóló hírt.