Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

Felmérés: a magyarok 78 százaléka tartja hasznosnak az uniós tagságot

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2023. január 12. 14:20
Az európaiak 93 százaléka aggódik a megélhetési költségek miatt - állapítja meg az Európai Parlament által közzétett Eurobarometer-felmérés. Ugyanakkor az unió támogatottsága továbbra is magas, és a polgárok elvárják, hogy a krízis hatásainak csökkentésére további intézkedéseket dolgozzon ki. Gát Ákos Bence a felmérésből az InfoRádióban azt is kiemelte: a válaszadók 73 százaléka egyetért azzal, hogy az unió támogassa Ukrajnát - ezt a magyarok 59 százaléka osztja.

Az emberek egyértelműen érzik, hogy életszínvonaluk uniós átlagban is romlott az elmúlt évhez képest; az Eurobarometer friss felmérése is kiemeli, hogy az emberek 93 százaléka aggódik az emelkedő megélhetési költségek miatt, rögtön ezt követi további problémaként, hogy 82 százalékuk aggódik a szegénység kockázata miatt.

"A harmadik helyen jelölik meg a klímaváltozást, ezt 81 százalék tartja problémának, és ugyanígy 81 százalék szerint jelentene problémát az ukrajnai háború eszkalációja.

75 százalék pedig nukleáris incidens kockázatától is tart"

– mondta a kutatásról az InfoRádióban Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, a Danube Institute Kommunikációs és külkapcsolati vezetője.

Kiemelte még a számok közül, hogy az emberek 73 százaléka ért egyet Ukrajna uniós támogatásával (Magyarországon ez a szám 59 százalék), igaz, a felmérésben együttesen kezelik a szankciók, a humanitárius, a pénzügyi vagy a katonai támogatás kérdését, így ezek külön-külön támogatása nem derül ki a felmérésből.

"A Századvég Alapítvány Európa Projekt kutatásában viszont vannak ilyen számok is:

az európaiak 79 százaléka látja úgy, hogy az energiaválság részben az EU elhibázott energiapolitikájának a következménye.

És a válaszadóknak mindössze egytizede mondja azt, hogy a szankciók Oroszországnak ártanak" – emelte ki.

Az Eurobarometer felmérésében kérdezték azt is, hogy "hasznos-e az uniós tagság", a magyarok 78 százaléka szerint igen, míg az uniós átlag 72 százalék.

"Vannak országok, ahol erre a kérdésre sokkal kevesebben felelnek ilyen pozitívan, Ausztriában 55 százaléknyian válaszoltak igennel. Az újonnan csatlakozott országok között megemlíthetjük Bulgáriát is, ahol a második legalacsonyabb az érték 60 százalékkal, Olaszország száma 61, Franciaországé 63" - fejtette ki Gát Ákos Bence.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Eurobarométer-felmérés - Gát Ákos Bence
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást