Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Mi történne, ha Kína nekimenne Tajvannak? – itt a modellezés eredménye

Infostart
2023. január 10. 11:06
Szörnyű veszteségeket szenvedne mindkét oldal, de Tajvan megőrizné függetlenségét – feltéve, hogy az Egyesült Államok mellett Japán is a segítségére siet.

Jelentős áldozatok árán, de legyőzné a Kínai Népköztársaság haderejét a Kínai Köztársaság (Tajvan), ha az Egyesült Államok és Japán is segít a sziget védelmében, ahogy ígérték – derül ki mindez egy háborús szimulációból, melyet az amerikai Center for Strategic and International Studies futtatott le. A Bloomberg cikkét a Portfolio szemlézte.

Többféle forgatókönyvet modelleztek, abból indultak ki, hogy Tajvan nem adja meg magát, és az Egyesült Államok mellett Japán is segít a sziget védelmében. A modellezésben több nyugalmazott amerikai főtiszt és védelmi minisztériumi tisztségviselő is részt vett.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint

a Népi Felszabadító Hadsereg elsöprő bombázással indítaná a támadást, azonban nem tudnának hídfőállást kialakítani, miután partra szállt,

mivel a tajvani haderő a partok védelmére koncentrálna, miközben az amerikai légierő és a japán légierő a kínai hadiflotta megsemmisítésére összpontosítana.

Eszerint a forgatókönyv szerint

  • Tajvan autonóm maradna, azonban
  • az Egyesült Államok és Japán több tucat hadihajót, több száz repülőgépet és több ezer katonát vesztene, amely miatt sérülést szenvedne az Egyesült Államok globális helyzete sok éven át. Emellett
  • Tajvan elvesztené az áramellátását és haderejének nagy részét. Cserébe
  • Kína elvesztené haditengerészeti és tengerészgyalogsági képességeit és több tízezer kínai katona válna hadifogollyá.

A konklúzió az, hogy Egyesült Államoknak jobban kéne támaszkodnia Japán segítségére, főleg a légibázisok terén, több amerikai tengeralattjáróra van szükség és a hiperszonikus fegyverek fontosak, de nem a legfontosabbak.