Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Kijev és Moszkva egymást hibáztatja, amiért megingott Vlagyimir Putyin fegyverszünete

Infostart / MTI
2023. január 6. 15:16
Úgy tűnik, az egyoldalú orosz tűzszünet csekély hatással volt az ukrajnai harcokra, több helyről is támadások híre érkezik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön hirdetett január 6-án magyar idő szerint 10-től 36 órás tűzszünetet. Ez a közlések szerint életbe is lépett, ám úgy tűnik, több helyen hamar meg is szegték. A helyzet szinte borítékolható volt, miután az egyoldalú orosz lépést Kijev elutasította, illetve Moszkva előzetesen közölte, hogy természetesen nem marad megtorlás nélkül egy esetleges ukrán támadás.

A BBC jelentése szerint nem sokkal az állítólagos fegyverszünet kezdete után Ukrajna-szerte légiriadót hirdettek. A szirénák légi csapások veszélyére figyelmeztettek, de támadásról egyelőre nem érkezett hír. Vitalij Klicsko kijevi polgármester "mindössze" arra kérte a lakosokat, hogy mivel a fővárosban éjjel -11 Celsius-fok is lehet, ezért takarékoskodjanak az elektromos árammal, nehogy leálljon a hálózat.

Herszon régió kormányzója ugyanakkor bejelentette, hogy egy tűzoltószertár elleni csapás következtében a régió fővárosában, amelyet novemberben ukrán erők szabadítottak fel, meghalt egy ember, négyen pedig megsebesültek.

Tüzérségi tüzet lehetett hallani a frontvonal mindkét oldalán a kelet-ukrajnai Bahmut városában, ahol az orosz erők tűzerejük nagy részét összpontosították, és ahol a leghevesebb harcok folynak,

hogy az oroszok Kramatorszk felé nyomulhassanak.

Kramatorszkot is támadás érte, és több mint egy tucat épület megrongálódott – erről ukrán tisztviselők számoltak be.

Szerhij Haidai luhanszki regionális vezető figyelmeztetőleg üzente, hogy az orosz karácsonyi fegyverszünet "hazugság és csapda", és azt tanácsolta a lakosoknak, hogy ne vegyenek részt az ortodox egyházi istentiszteleteken, ne gyűljenek össze zsúfolt helyeken, mivel az oroszok "terrortámadásokat" tervezhetnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy vélte, hogy a fegyverszünet kísérlet arra, hogy megállítsák országa katonai előrenyomulását az ország keleti részén, illetve hogy Oroszország időközben több embert és felszerelést vihessen a területre.

  • Az Orosz Ortodox Egyház – a keleti ortodox egyházak közül a legnagyobb – a Julianus-naptár szerint január 7-én ünnepli karácsony napját.
  • Ukrajnában vannak, akik december 25-én, míg mások január 7-én ünneplik a karácsonyt. Mindkettő munkaszüneti nap az országban.
  • Az Ukrajnai Ortodox Egyház idén először mondta ki, hogy gyülekezetei számára engedélyezi a karácsony december 25-én való ünneplését.

Az ukrán tüzérség nem állt le az Oroszország által egyoldalúan kihirdetett fegyvernyugvás életbe lépését követően - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője pénteken. "Annak ellenére, hogy az orosz hadseregcsoport ma, január 6-án, moszkvai idő szerint 12 órától betartotta a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését" - tudósított az MTI.

Az orosz katonai szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Liman irányában, a Luhanszki Népköztársaságban lévő Belohorivka település közelében és a Zaporizzsja megyei Novopavlivka környékén nyitottak tüzet a Moszkva által meghirdetett fegyvernyugvás életbe lépése urán. Közölte, hogy az ukrán tüzelőállásokat az orosz megtorló tűz elfojtotta. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg a tűzszünet életbe lépését követően három alkalommal is lőtte Donyeck lakónegyedeit.

Az amerikai Institute for The Study of War részletes térképén pedig a kelet-ukrajnai frontvonal, illetve a déli frontvonal látható Herszonnál:

(A nyitókép illusztráció: A háborúban megrongált lakóház a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Mariupolban 2023. január 5-én.)