Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Súlyos perek Fehéroroszországban

Infostart / MTI
2023. január 5. 21:27
Megkezdődött csütörtökön Minszkben Alesz Bjaljacki bebörtönzött ellenzéki vezető, a 2022. évi Nobel-békedíj egyik díjazottja pere - közölte az aktivista által alapított Vjaszna (Tavasz), a legnagyobb fehérorosz jogvédő szervezet. Jövő héten újságírók, utána az elnökválasztás második helyezettje elleni eljárások indulnak.

A Vjaszna a közösségi portálokon tette közzé, hogy Alesz Bjaljackit és a vele együtt bíróság elé állított munkatársait, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot a bíróságon a tárgyalás kezdetén lehetett látni a vádlottaknak fenntartott fémketrecben. A három férfi 2021 júliusa óta van őrizetben.

Bjaljacki két jogvédelmi szervezettel - az orosz Memoriallal és az ukrán Polgári Szabadságok Központjával - közösen kapta tavaly a Nobel-békedíjat "az emberi jogok, a demokrácia iránti elkötelezettségéért".

A 60 éves Bjaljackit és társait a 2020. évi tömegtüntetések után tartóztatták le, amelyekkel a vitatott tisztaságú 2020. augusztusi elnökválasztás után az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka újraválasztása ellen tiltakoztak.

Bjaljacki, Sztefanovics és Lakovics ellen eredetileg adócsalás miatt emeltek vádat. A Vjaszna novemberi közlése alapján héttől tizenkét évig terjedő börtönnel sújthatják őket. A szervezet szerint azzal vádolják őket, hogy "szervezetetten nagy mennyiségű készpénzt csempésztek át a fehérorosz határon" és "a közrend súlyos sérelmére közösségben elkövetett cselekményeket pénzeltek".

A negyedik vádlott, Zmitro Salaujov, aki felett távollétében mondanak ítéletet, mert Lengyelországba menekült, mondvacsinált pernek nevezte az eljárását az AFP francia hírügynökség megkeresésére. "Képtelenségnek" nevezte vádakat és a bírósági eljárási "színházat".

További eljárások

Hétfőn a Tut.by hírportál több újságírója, közöttük Marina Zolatava főszerkesztő pere kezdődik. Őket adócsalással és gyűlöletkeltéssel vádolják.

Január 17-én az elnökválasztáson a hivatalos végeredmény szerint második helyen végzett Svjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető pere kezdődik, a Litvániában élő politikus távollétében. Ellene számos vádpontban - hazaárulás, összeesküvés a hatalom alkotmányellenes megragadására, valamint szélsőséges szervezet létrehozása és vezetése - folyik eljárás. Férjét, Szjarhej Cihanouszkit 2021 decemberében ítélték 18 évi elzárásra "tömeges zavargások szervezése", "gyűlöletkeltés", "a közrend megzavarása" és "a választási bizottság bojkottálása" címén.