Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Megújítják a Kalasnyikovot az ukrajnai tanulságok mentén – fotó

Infostart
2023. január 4. 10:27
Az AK-12M1 sorozatgyártása még az idén elindul az orosz gyártó ígérete szerint.

Új információkat és képeket osztott meg az orosz Kalasnyikov konszern közismert gépkarabély-családjuk legújabb változatáról, az AK-12M1-ről. A Kalasnyikov gyár az ukrajnai háború tanulságai alapján fejleszti a fegyvert – írja a Portfolio.

Az AK-12M1 sorozatgyártása még az idén elindul – közölte a gyár.

A legszembetűnőbb változás talán a válltámasznál látható: nagyon úgy tűnik, hogy a Kalasnyikov végleg elhagyja a nyugati, Magpul CTR-hez hasonló válltámaszt és megmaradnak az első AK-12-es prototípusra hasonlító állítható, behajtható változatnál, új cheek resttel – írja a portál.

Változik a Kalasnyikov-variáns hátsó irányzéka is: az oroszok a finn RK 62-nél és az izraeli Galilnál már bevált L-alakú irányzékra térnek át.

A Kalasnyikov konszern megszabadul az AK-12-es egyik nagy innovációjától, burst módtól (rövid sorozat), a tűzváltó ismét három állású lesz, ahogy ezt megszokhatták a Kalasnyikov-széria kezelői egészen az AK-47-estől kezdve, vagyis

félautomata és automata tüzelésre lesz csak képes.

A tűzváltó rendszer is láthatólag változik: részben visszatér a korábbi AK-szériáknál látható tűzváltókar, miközben a sorozatlövés és a félautomata üzemmód közt egy második, nyugati stílusú karral lehet majd váltani.

Mindezek mellett úgy tűnik, a lángrejtő/kompenzátor leszerelésének lehetősége is megszűnik, vélhetően erre azért kerül sor, mert intenzívebb használat után az AK-74-eseknél előfordult, hogy a lángrejtő lötyögni kezdett, ami a kezelőnek problémákat okozott.