Először lehet nő a miniszterelnök Bosznia-Hercegovinában

Infostart / MTI
2022. december 23. 06:26
A horvát nemzetiségű Borjana Kristót javasolta Bosznia-Hercegovina új miniszterelnökének az ország háromtagú államelnöksége csütörtökön Szarajevóban, ő lehet az első nő az ország kormányfői posztján.

Bosznia-Hercegovinában októberben tartottak általános választásokat, a miniszterelnök személye mindeddig bizonytalan volt.

A 60 éves Borjana Kristo a legnagyobb boszniai horvát párt, a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ BiH) alelnöke, korábban az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak az elnöke volt. Az októberi választáson a háromtagú államelnökség horvát helyéért is indult, ám a versenyben megelőzte Zeljko Komsic. Miniszterelnökké jelölését az államelnökség horvát tagja most sem támogatta.

A szövetségi parlamentnek 30 napja van arra, hogy képviselőházi vita keretében döntsön arról, támogatja-e Borjana Kristo kinevezését miniszterelnökké. Amennyiben nem kapja meg a képviselők többségének a támogatását, az elnökségnek új jelöltet kell javasolnia.

A miniszterelnök-jelölt korábban arról beszélt: kormányfőként azon dolgozna, hogy felgyorsuljon az ország európai integrációja.