Nyitókép: MTI/Nemes János

"Töltelékszövegekkel" gazdagodott csak az ukrajnai kisebbségi törvény - magyar álláspont

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2022. december 15. 12:15
Zubánics László (UMDSZ) az InfoRádióban mondta el, milyen törvényt fogadott el az ukrán parlament.

Az ukrán parlament új törvényt fogadott el kedden a nemzeti kisebbségekről, hatályon kívül helyezve a korábbit. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint azonban nem történt érdemi előrelépés a kisebbségi nyelvhasználat ügyében.

"Mindenképpen visszalépés. Az előző törvény konkrét tényekkel operált, tehát teljes mértékben körülírta azokat a jogokat, amelyek a nemzeti kisebbségeket megillették. A mostani törvény viszont deklaratív, gyakorlatilag üres. Második éve veszünk részt a törvény vitájában, de sajnos azt tapasztaltuk, hogy a javaslatainkból semmi nem került be a törvénybe. A nemzeti kisebbségeket ugyanazok a jogok illetik meg, mint minden más állampolgárt, különbségtétel nincs, a nyelvhasználat és az oktatás területén sem" - tisztázta az InfoRádióban Zubánics László.

Így tehát

csak magánintézményben lehet kisebbségi nyelven oktatni, nyelvhasználatban pedig csak a civil vagy egyházi eseményen nem szükséges a tolmács biztosítása.

Hogy az EU-s integrációt hogyan érintheti ez a fejlemény, arról azt mondta, egyeztetés biztosan volt, mert az eredetileg tárgyalt és a parlamentnek benyújtott tervezet körülbelül 50 százalékban különbözik, de ez "töltelékszövegeket" érint csak Zubánics László szerint.

Mostantól csak az uniós intézmények tudnak felelősként beleszólni a törvénybe, de csak akar - tisztázta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zubánics László - Visszalépés az új ukrán nyelvtörvény
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást