Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Emmanuel Dunand

Csúszhat Izraelben a kormányalakítás

Infostart / MTI
2022. december 9. 11:49
14 nap haladékot kért új kormánya megalakításához a megválasztott miniszterelnök, Benjamin Netanjahu.

Benjamin Netanjahu kormányalakításra kapott 28 napja szombat éjfélkor lejár, ezért még további két hetet kért Jichák Hercog államfőtől, hogy megalakíthassa az új kabinetet.

Izraeli sajtóértesülések szerint azonban a kormányfő nem említette meg, hogy rendkívüli és gyors törvényalkotásra lesz szüksége tervezett kormánya megalakításához, mert a hatályos törvények nem teszik lehetővé, hogy Arije Deri, a Sasz párt elnöke miniszteri tárcát kapjon. Ugyanis az év elején vádalku keretében adócsalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őt. Ezenkívül a Vallásos Cionizmus nevű párt miatt, amely szintén tagja lesz a koalíciónak, át kell alakítani számos hatósági jogkört.

Netanjahu Hercoghoz intézett kérését azzal indokolta, hogy még mindig vannak megoldatlan kérdések a tisztségek elosztásában.

A Netanjahu vezette Likud csütörtökön jelentette be, hogy megállapodásra jutott a kormányhivatalok elosztásáról a keleti ultraortodox Sasz párttal is, és ezzel befejeződtek a tárgyalások minden koalíciós partnerrel.

A november 1-jei parlamenti választásokon a Benjámin Netanjahut támogató jobboldali és vallásos ultraortodox pártok 64 mandátumot nyertek el a kneszet 120 helyéből, és ezzel lehetővé tették a volt miniszterelnök visszatérését a kormány élére.