Nyitókép: Európai Parlament

Hiába próbálta meg távol tartani a magyar gyerekeket a román igazgató a nemzeti ünneptől

Infostart
2022. december 1. 20:19
Egy Bákó megyei község iskolájának igazgatója nem volt hajlandó meghívni a magyar gyerekeket a román nemzeti ünnepen tartott iskolai rendezvényre. Kivizsgálták az ügyet és felmentették állásából.

"Ők magyarok. Március 14-én ünnepelnek, az anyjuk keresztjét!” - sajtóbeszámolók alapján ezekkel a szavakkal nem hívta meg a magyar gyerekeket az iskolai ünnepségre egy Bákó megyei község iskolájának igazgatója. Romániában december 1-je nemzeti ünnep, ekkor döntöttek úgy a románok 1918-ban, hogy Erdély csatlakozzon Romániához.

A mostani eset november 28-án történt, pontosabban az arra a napra meghirdetett ünnepség előtt - számol be egy román lapra hivatkozva a maszol.ro.

Az ügyben vizsgálatot indítottak, Corina Ioniță pedig beismerte, hogy ő írta az üzenetet. Az igazgatót menesztették állásából.

„Tekintettel a diszkriminatív jellegű eset súlyosságára, amely tűrhetetlen” – nyilatkozta Anca Egarmin főtanfelügyelő. Hozzáfűzte, a hazaszeretet arról szól, hogyan tisztelgünk Románia előtt, nem pedig arról, hogy meggondolatlan kijelentéseket teszünk.