Nyitókép: MTI/EPA/Quique Garcia

Két év, és egyes reptereken nem kell kivenni a folyadékokat táskánkból

Infostart
2022. november 26. 14:45
Az Egyesült Királyság repterein akár 2024-ben elkezdhetik működésüket azok a 3D-szkennerek, melyek használatával a laptopokat és a kis kiszerelésű folyadékokat nem kell kivenni kézipoggyászunkból a biztonsági ellenőrzés időtartamára.

A technológia nagyban hasonlít a kórházakban használt CT-khez, a kormány pedig fontolgatja bevetését a reptereken. Végső döntés nem született, de akár 2024-re megváltoztathatják a biztonsági ellenőrzések menetét ezek az eszközök - írja a The Guardian.

A jelenlegi protokoll 2006 óta van érvényben és arra kötelez minden utast, hogy kézipoggyászából vegye ki a 100 milliliteresnél nem nagyobb űrtartalmú üvegekben található folyadékokat, melyeket egy legfeljebb egy liter űrtartalmú, átlátszó zacskóban tárol.

A The Times értesülése szerint a következő hetekben megszülethet a bejelentés a technológiától. Jelenleg nagy mértékben

lassítja a reptéri biztonsági ellenőrzések tempóját az, hogy sok utas felejti el kivenni táskájából a folyadékokat,

vagy 100 milliliternél nagyobb kiszerelésben is tart azok közt magánál.

A 3D-szkennert 2017-ben a Heathrow-n már kipróbálták. Ennek segítségével a reptéri dolgozók rá tudnak nagyítani a táska tartalmára és a képet el is tudják forgatni, hogy alaposabban megvizsgálhassák.

A Heathrow vezérigazgatója, John Holland-Kaye a Timesnak azt nyilatkozta, lassan bevezetik a technológiát.

"Most kezdtük el a 3. terminál biztonsági területének bővítését, amely több CT-szkennerrel fog rendelkezni, a Közlekedési Minisztérium pedig

2024 közepére tűzött ki határidőt a bevezetésre.

Addigra a bevett utasélmény az lesz, hogy a folyadékok a táskákban maradnak" - fogalmazott. Mark Harper közlekedési miniszter ugyanakkor nem kívánta kommentálni a bevezetés hírét.

A technológiát már évek óta használják amerikai repülőtereken, például az atlantai Hartsfield-Jacksonon és a chicagói O'Hare-en is.