Nyitókép: PA Images via Getty Images/ Anadolu Agency

A veszélyesebb útvonalat választják a migránsok, meglett az eredménye

Infostart / MTI
2022. november 22. 20:15
Ötszáz embert szállító hajó került bajba Krétánál. A jármű közelében két teherhajó, egy olajszállító tartályhajó és két olasz halászhajó tartózkodik, ezek is segítséget tudtak nyújtani.

Hajómentés zajlik a görögországi Kréta szigete közelében kedd hajnal óta, miután egy hajó csaknem ötszáz migránssal a fedélzetén vészjelzést küldött – közölte a görög parti őrség, hozzátéve, hogy a mentést nehezíti az erős szél.

A görög parti őrség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség megerősített égei-tengeri járőrözése miatt az embercsempészek mostanában a Krétától délre fekvő, hosszabb és veszélyesebb útvonalat választják a migránsok szállítására az Európai Unió valamelyik tengerparti országába.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet nevű, bevándorláspárti kormányközi szervezet adatai szerint

2022-ben eddig 299 ember vesztette életét vagy tűnt el a Földközi-tenger keleti részén a 2021-ben egész évben feljegyzett 111 áldozat után.

A szervezet alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok számára Görögország, Olaszország és Spanyolország számítanak elsődleges célországnak, akik az EU-ba szeretnének eljutni.

Frissítés!

Sikeresen partra segítették azt a hajót, amely a görögországi Kréta szigeténél, több száz emberrel a fedélzetén szorult a görög parti őrség segítségére - közölték a görög hatóságok.