Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

40 ezer migráns kelt át a La Manche-csatornán idén, ez rekord

Infostart
2022. november 14. 12:00
A brit védelmi minisztérium szerint a veszélyes utat szedett-vedett hajókban megtevők száma vasárnap érte el ezt a szokatlan magasságot.

A kormányzati adatok szerint szombaton 972 ember kelt át a La Manche-csatornán 22 kis csónakban, így az év eleje óta összesen 40 885-en jutottak át - írja a Euronews.

Soha ennyi migráns - köztük legnagyobb számban albánok, irániak és afgánok - nem tette meg ezt a veszélyes utat. Összehasonlításképpen tavaly egész évben 28 526 átkelést regisztráltak, és ez már akkor is rekordnak számított.

Nagy-Britannia és Franciaország hétfőn írnak alá megállapodást, melyben igyekeznek az illegálisan vízre szállókat megakadályozni: Gerald Darmanin francia belügyminiszter Párizsban fogadja brit kollégáját, Suella Bravermant, hogy aláírják a megállapodást.

A menekültek emelkedő száma komoly nyomást gyakorol a brit a kormányra, mivel az Egyesült Királyságot kormányzó Konzervatív Párt a brexit óta legfontosabb prioritásaként kezeli a bevándorlást, a menekültügyi rendszer pedig minden eddiginél leterheltebb. Már sok megoldási tervet elvetettek - ezek közt volt a hajók mesterséges hullámokkal való kiszorítása a brit vizekről, a migránsok óceánjárókon való bezárása vagy távoli szigetekre küldése.

Boris Johnson egyenesen Ruandába küldte volna őket, de ez a terv is megfeneklett.

A téma még a megállapodás ellenére is feszültté teszi a francia-brit viszonyt. A megállapodás értelmében az Egyesült Királyság állítólag kész lenne további 91 millió eurót fizetni Franciaországnak a francia partokon rendőri felügyeletének megerősítésért, a brit ügynökök pedig hozzáférhetnének a francia ellenőrző központokhoz.

Nagy-Britanniában a túlzsúfolt befogadóközpontokról szóló közelmúltbeli leleplezések vitát váltottak ki: a lakosság továbbra is nagyrészt a migránsok befogadása mellett van. Suella Braverman belügyminiszter, azzal is sokkolt, hogy

"inváziónak" nevezte az Egyesült Királyságba érkező migránsok beáramlását,

amit az ENSZ "szörnyűnek" minősített.