Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Szöuli tömegkatasztrófa: holtan találták az egyik vizsgálat alá vont rendőrt

Infostart
2022. november 11. 14:36
Az 55 éves Jeong felügyelőre otthonában találtak rá, hírszerző tisztként dolgozott a helyi rendőrség kötelékében.

A 156 ember halálával és 196 további ember megsérülésével járó ithevoni tömegbaleset kapcsán megkezdett nyomozásban a rendőrség intézkedéseit is vizsgálják: Jeongot szerdán függesztették fel azt követően, hogy feltételezték, megpróbálta eltusolni a rendőri mulasztásokat.

Azzal vádolták, hogy felszólította kollégáit: töröljék azokat a még halloween előtt született írásos feljegyzéseket, amelyek felhívták a figyelmet arra, hogy a tömegben súlyos baleset is bekövetkezhet - írja a BBC.

A rendőr testére egy családtagja talált rá otthonában, feltételezik, hogy öngyilkosságot követett el.

Az október 29-i esemény a pandémia kezdete óta első alkalommal megtartott halloweeni felvonulás volt, amely egyes becslések szerint 100 ezer embert vonzott a helyszínre. A rendőrséget már fél hét után nem sokkal figyelmeztették egy hívással, hogy baj lehet a helyszínen - ekkor még órák voltak hátra a tömeges halálozással járó tömegtorlódás kialakulásáig.

A hatóságok szerint 137 rendőr tartózkodott a környéken, a szám azonban túl alacsony volt a helyszínre áramló tömeghez képest. A rendőrséget és a tűzoltóságot is vizsgálat alá helyezték a halálos torlódás megelőzésének elmulasztása és a helyzet kezelése miatt. Az áldozatok családtagjai azt követelik, hogy

vonják felelősségre a hatóságokat

ugyanezekben a kérdésekben.

Egész Dél-Korea gyászolja az áldozatokat, a fiatalok pedig úgy érzik: a hatóságok cserben hagyták őket.

"Először szomorú voltam, de most már mérges vagyok. Ezek az emberek velem voltak egyidősek. Azért vagyok itt, mert a haláluk megelőzhető lett volna" - mondta el egy tüntetésen a 22 éves Kang Hee-joo dél-koreai diák.

November ötödikén buddhista szerzetesek imái és gyászdalok mellett emlékeztek meg tömegek az áldozatokról a helyszíntől nem messze: a hatóságokon és a kormányon kérték számon a megfelelő előkészítést és helyzetkezelést.