Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Emmanuel Dunand

Izraeli választások: Benjamin Netanjahut fogják felkérni a kormányalakításra

Infostart / MTI
2022. november 11. 15:57
Likud párt elnöke korábban 12 évig folyamatosan ült a kormányfői székben.

Jichák Hercog izraeli államelnök Benjamin Netanjahut, a Likud párt elnökét fogja felkérni kormányalakításra vasárnap, miután az összes, a múlt keddi parlamenti választáson bejutott párt megtette javaslatát – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A jobboldali-vallásos tömb 64 képviselője támogatta Netanjahu kormányfőjelöltségét,

szemben a centrista Van jövő párt élén álló Jaír Lapidot támogató 28 jövendő képviselővel. A többi párt 28 képviselője tartózkodott jelölt megnevezésétől.

Jichák Hercog elnöki hivatala már bejelentette: vasárnap Netanjahut fogja felkérni Izrael 37., és Netanjahu hatodik kormányának megalakítására, hogy ezzel véget érjen az évek óta tartó politikai káosz.

Benjamin Netanjahu korábban 12 évig folyamatosan ült a kormányfői székben, tavaly nyáron azonban egy nyolcpárti, sokszínű, de törékenynek bizonyult koalíció kiszorította a kormányfői rezidenciából. Visszatérése előtt négy parlamenti választáson nem tudott kormányzó többséget biztosítani, vagyis megszerezni legalább 61 képviselő támogatását a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben.