Nyitókép: MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium

Hegyi-Karabah: Örményország fegyvermentes övezet javasol

Infostart / MTI
2022. november 10. 17:36
Az Azerbajdzsánnal fennálló konfliktus rendezése érdekében javasolják az örmények a fegyvermentes övezet létrehozását a vitatott terület körül.

"Előterjesztettem egy kezdeményezést egy demilitarizált övezet kialakítására Hegyi-Karabah körül" - közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kabinetje csütörtöki ülésén. "Ezen felül kezdeményezzük egy három kilométer széles demilitarizált övezet kialakítását az örmény-azeri határ mentén" - tette hozzá.

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta viszályban áll egymással a hegyi-karabahi enklávé miatt, amely örmény többségű, de a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. Örményország segítségével a helyi örmények a 90-es évek elején véres háborúban Hegyi-Karabah egészét, sőt a környező területeket is ellenőrzésük alá vonták.

A több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én lángolt fel újra.

Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított az örmények ellenőrizte enklávé és a környező területek visszafoglalására.

Hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én, orosz közvetítéssel fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben továbbra is rendszeresek az összetűzések.

Az örmény és az azeri külügyminiszter vasárnap Washingtonban fog újabb tárgyalást tartani amerikai hivatali partnerük, Antony Blinken részvételével.