Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Amerikai vélemény: lehet, hogy küszöbön a Tajvan elleni támadás

Infostart
2022. október 22. 14:40
Az Egyesült Államok haditengerészeti műveleti főparancsnoka szerint akár már ebben évben megindulhat az invázió.

Az amerikai haderőnek fel kell készülnie arra, hogy választ adjon, ha Kína megtámadja Tajvant, amely akár az idei évben is bekövetkezhet. A Telegraph beszámolója szerint Michael Gilday tengernagy ezt az Atlantic Council konferenciáján hangoztatta.

A cikket idézve, a portfolio.hu azt is megemlíti, hogy az admirális közölte még: Washingtonban arra számítanak, hogy a Tavjan elleni hadjárat 2027-ig be fog következni. Ez azonban akár már az idén is megtörténhet.

"Nem akarok riogatni, de nem kizárható, hogy minden kívánságunk ellenére így fog történni”

– Michael Gilday. Korábban az amerikai haditengerészet egy másik admirálisa a Kongresszus előtt mondta azt, hogy szerinte Kína 2027-ben megtámadja Tajvant.

Gilday tengernagy úgy vélte, az amerikai haditengerészetnek fel kell készülnie arra, hogy akár holnap választ tudjon adni a kínai katonai agresszióra, ezért „gyorsabb, halálosabb” hadiflottát kell fejlesztenie és fenntartania.

Hszi Csinping kínai elnök a héten zajló kommunista pártkongresszus során is többször hangsúlyozta: Tajvan újraegyesülése Kínával elkerülhetetlen, ennek pedig akár katonai erővel is hajlandók érvényt szerezni.