Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

EU-csúcs, 2. nap: működnek a szankciók a belga miniszterelnök szerint

Infostart / MTI
2022. október 21. 13:08
Alexander De Croo úgy véli, pár hét alatt véglegesítik a csütörtökön meghozott megállapodás részleteit, és onnantól felgyorsul a végrehajtás.

Az Oroszország ellen hatályos európai uniós szankciók működnek, ott hatnak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök Brüsszelben az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői találkozójának második munkanapjára érkezve.

Újságíróknak Alexander De Croo úgy nyilatkozott, hogy a szankciók terén a következő lépés az energiaszektort érintheti, és azt mondta:

"minél kevesebb olajat és gázt kell vásárolunk Oroszországtól, hogy csökkenjen Moszkva lehetősége az ukrajnai háború finanszírozására."

"Minél hamarabb tudatjuk Moszkvával, hogy nincs szükségünk a gázukra és az olajukra, annál kevésbé tudja majd finanszírozni a háborúját" - fogalmazott.

A belga miniszterelnök véleménye szerint néhány hét elég lesz arra, hogy az uniós tagállamok kormányai véglegesítsék az energiaárak csökkentésére irányuló, csütörtökön elfogadott számos javaslat részleteit, azután pedig felgyorsulhat a végrehajtás. Kijelentette: csak akkor lesz elégedett, "ha a tervek megvalósulnak, és a rezsiszámlák csökkennek". Hozzátette: megérti néhány uniós tagország aggályait az energiaellátás biztonságával kapcsolatban, de "az EU-nak erre megvannak a megfelelő szolidaritási válaszai".

De Croo úgy vélekedett, hogy a Kínával ápolt viszony fenntartása fontos, de - mint mondta - ezek a kapcsolatok egyes területek tekintetében ellentmondásosak.

  • "Néhány területen, például a klímaváltozás kihívásainak megoldásában együttműködünk,
  • más területeken viszont verseny zajlik.
  • De vannak olyan ügyek is, amelyek kapcsán ellenséges magatartást tapasztalunk Kína részéről.

Jól fel kell térképeznünk, hogy milyen területen milyen kapcsolataink vannak, és milyen kapcsolatokat szeretnénk ápolni Pekinggel" - jelentette ki.

Iránnal kapcsolatban elmondta: Belgium támogatni fogja, ha új szankciócsomagot dolgoznak ki Teherán ellen, mert - mint hangsúlyozta - az iráni nép elnyomása nem fogadható el. Felhívta a figyelmet arra, hogy

Irán egyre nyilvánvalóbb szerepet játszik az ukrajnai háborúban

is, erre pedig véleménye szerint az EU-nak válaszolnia kell.

Kaja Kallas észt miniszterelnök az uniós csúcsra érkezésekor különleges bíróság létrehozását sürgette az ukrajnai háborúban Oroszország által esetlegesen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására és a felelősök elszámoltatására.

"Mindenképpen meg kell tárgyalnunk az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekre adható jogi válaszok lehetőségét. Ilyen esetekkel csak külön törvényszék foglalkozhat" - fogalmazott az észt kormányfő, majd hozzátette: a bíróság létrehozásában az Európai Unió vezető szerepet vállalhatna.

A tagállamok vezetői a kétnaposra tervezett uniós csúcs második munkanapján az EU külkapcsolatairól tárgyalnak, különös tekintettel Kínára.

(Nyitóképünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotón Orbán Viktor magyar (b2), Petr Fiala cseh (b), Alexander De Croo belga (k) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója kezdete előtt Brüsszelben 2022. október 20-án.)