Nyitókép: REUTERS/Adrees Latif/File Photo

Elon Musk cége nem győzi finanszírozni az Ukrajna fölötti műholdakat

Infostart
2022. október 15. 11:50
Az amerikai Pentagontól kért segítséget a Tesla és a SpaceX alapítója, vezérigazgatója.

A CNN amerikai hírcsatorna értesülései szerint több tízmillió dollárnyi támogatásra lenne szüksége az üzletembernek ahhoz, hogy továbbra is működjenek a Starlink műholdak a háború sújtotta országban.

Elon Musk még szeptemberben levelet küldött az amerikai védelmi minisztériumnak, amiben közölte, nem tudja tovább finanszírozni a Starlink szolgáltatást. Azt kérte, a Pentagon vegye át a Starlink kormányzati és katonai felhasználásának költségeit, amelyek a következő tizenkét hónapban közel 400 millió dollárra is rúghatnak – idézi az amerikai hírcsatornát a magyarnemzet.hu.

Az üzletember levelében úgy fogalmazott, „nem vagyunk abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzunk Ukrajnának, vagy, hogy határozatlan ideig álljuk a meglévő terminálok költségeit”.

Kijev azonban további támogatásokra számított: a CNN egy korábban be nem jelentett kérésről is hírt adott, miszerint júliusban az ukrán hadsereg parancsnoka, Valerij Zsaluzsnyi mintegy nyolcezer Starlink terminált kért Musktól, mondván, naponta mintegy ötszáz semmisül meg.

„A SpaceX rettenetesen nehéz döntések előtt áll. Nem hiszem, hogy pénzügyileg képesek lennénk további terminálokat vagy szolgáltatásokat nyújtani, ahogy azt a tábornok kérte” – reagált az ukrán kérésre a vállalat.

Elon Musk vállalata ez idáig mintegy 20 ezer Starlink műholdat vetett be Ukrajna felett, így biztosítva internetet a lakosságnak. Az első műholdas egységek tavasszal érkeztek meg a háború sújtotta országba – idézi föl a lap.