Nyitókép: Kosztyantin Liberov

Herszon: utcai harcokra készülnek az oroszok

Infostart / MTI
2022. október 13. 12:44
A brit katonai hírszerzés szerint az oroszok valószínűleg kimenekítik a város lakóinak egy részét, mert arra számítanak, hogy Herszonban házról házra folynak majd a harcok.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint az orosz fegyveres erők október elején hozzávetőleg húsz kilométert vonultak vissza a herszoni szektor északi térségében, és jó eséllyel új frontvonal mentén próbálnak berendezkedni Milove településtől nyugatra.

A brit katonai hírszerzés értesülései szerint e vonal mentén folytatódnak a heves harcok, különösen a front nyugati szélein, ahol az ukrán előrenyomulás következtében az orosz szárnynak már nem nyújt védelmet az Inhulec folyó.

Az elemzés szerint a front e szakaszán harcoló orosz egységek zömét továbbra is megfogyatkozott ütőerejű légideszant-alakulatok (VDV) alkotják.

A NATO fokozza Ukrajna támogatását - Erről egyeztek meg a szövetség brüsszeli miniszteri értekezletén. Egyebek mellett légvédelmi rendszerekkel segítik a háborúban álló ország önvédelmét. A tegnap kezdődött kétnapos tanácskozásról Jens Stoltenberg annyit közölt: a résztvevők arra összpontosítanak, hogy a szövetség miként fokozza és tartsa fenn Ukrajnának nyújtott támogatását, illetve erősítse tovább a tagországok védelmét. Megbeszélik továbbá, hogy a NATO-nak a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítania a létfontosságú infrastruktúrák védelmére.

Az USA megvédi a NATO területének minden négyzetcentiméterét

Ezt már a brüsszeli tanácskozáson résztvevő amerikai védelmi miniszter hangoztatta. Lloyd Austin a tanácskozás befejező munkanapjára érkezve közölte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a katonai szövetség alapszerződése kollektív védelemről szóló pontja, a washingtoni szerződés 5. cikke betartása mellett, ami azt jelenti, hogy a NATO-tagországok területét.

Hozzátette, Washington várakozással tekint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elé, mely reményei szerint hamarosan megtörténik.