Nyitókép: Gareth Cattermole

Csodálattal és szeretettel emlékezünk – így zajlott II. Erzsébet búcsúszertartása

Infostart / MTI
2022. szeptember 19. 12:35
Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott vett részt, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.
2022.09.19. 13:49

A Buckingham-palotához ért a menet

Az ágyútalpon elhelyezett koporsót III. Károly és testvérei, Anna, András és Eduárd követik, mögöttük Vilmos és Harry Herceg lépked. Az utcákon százezrek állva búcsúznak a néhai uralkodótól.

London, 2022. szeptember 19., Fotó: Tristan Fewings/Getty Images
2022.09.19. 13:33

A király utolsó üzenete

III. Károly király búcsúüzenetet helyezett el II. Erzsébet koporsóján, a virágkoszorún: „Szeretettel és odaadással emlékezem rád”.

2022.09.19. 13:17

A királynő koporsója elhagyja az apátságot

A hordozók most viszik vissza II. Erzsébet koporsóját a Westminster-apátságból a nyugati kapun. Visszahelyezik az "állami fegyverszállító kocsira", ami lényegében egy ágyútalp, majd elindulnak vele az a Wellington Archig tartó menetre.

Körülbelül délután kettőre érnek oda, a menet a gyászoló lakosság sorfalai között halad majd el.

2022.09.19. 13:05

A Himnusz következett

Immár III. Királyt éltetve: "God Save the King".

2022.09.19. 12:54

Két perc csend

Teljes némaság honol az apátságban, két percre mindenki megállt és csendben tisztelgett az elhunyt II. Erzsébet előtt az országban, aki csak tudott.

2022.09.19. 12:52

A kriálynő lelki üdvéért imádkoztak

Canterbury érseke Istenre bízta az elhunyt királynő lelkét.

2022.09.19. 12:50

Országok vezetői

Körülbelül 500 vezető és magas rangú tisztviselő nézte a szertartást az Egyesült Királyságból és a világ minden tájáról. Sok külföldi királyi család tagja is ült a brit királyi családdal szemben a templomban - írta a BBC.

2022.09.19. 12:42

Kórus énekel

Majd imák következtek.

Ezután a királynő koronázására írt dal hangzott fel a kórus közreműködésével.

2022.09.19. 12:40

Canterbury érseke prédikál

Justin Welby azt mondta: sok vezetőt felmagasztalnak az életben, és a halál után elfelejtik. "Mindazoknak, akik Istent szolgálják – híresek vagy sem, tisztelik őket vagy nem vetül rájuk figyelem – azonban a halál a dicsőség kapuja."

Hozzátette: Őfelsége egy 21. születésnapi eseményen - híressé vált mondásában - kijelentette, hogy egész életét a nemzet és a nemzetközösség szolgálatának szenteli. "Ritkán sikerül ilyen jól megtartani egy ígéretet."

"A szerető szolgálatot végző emberek ritkák az élet bármely területén. A szerető szolgálatot végző vezetők pedig még ritkábbak" - mondta. "De minden esetben szeretni fogják azokat, akik szolgálnak, és emlékezni fognak rájuk, akkor is, amikor már elfelejtik azokat, akik ragaszkodnak a hatalomhoz és a kiváltságokhoz."

2022.09.19. 12:38

Az esküvőn is lejátszott dal csendült fel

Az akkori Erzsébet hercegnő és Philip Mountbatten hadnagy esküvőjén 1947-ben elhangzott himnuszt most a temetésen éneklik: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm”, a 23. zsoltár alapján.

A királynő több mint 70 évnyi házasság után tavaly áprilisban veszítette el szeretett férjét.

2022.09.19. 12:35

Liz Truss következett

A brit miniszterelnök a Bibliából olvasott fel egy részletet.

London, 2022. szeptember 19., Liz Truss brit miniszterelnök beszédet mond a Westminster Abbey-ben II. Erzsébet királynő állami temetésén. Fotó: Phil Noble – WPA Pool/Getty Images
2022.09.19. 12:15

Elkezdődött a gyászszertartás

A westminsteri prépost, David Hoyle azt mondta: „Csodálattal emlékezünk élethosszig tartó kötelességtudatára. (…) Szeretettel emlékezünk a családja iránti szeretetére és az általa fontosnak tartott ügyek iránti elkötelezettségére.”

2022.09.19. 12:03

Könnyek között

III. Károly király könnyezve kísérte édesanyja koporsóját.

London, 2022. szeptember 19., III. Károly király a királynő korposóját szállító kocsit mögött haladt. Fotó: Emilio Morenatti – WPA Pool/Getty Images
2022.09.19. 12:01

A Westminster-apátságba ért a koporsó

A koporsót a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hallból az apátságba.

A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében.

A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.

A temetés előtt végig harangoztak: egy percenként, 96-szor szólaltak meg a harangok, így emlékezve az uralkodó 96 évére.

2022.09.19. 11:30

Megérkeztek a vendégek

Jelen van Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

London, 2022. szeptember 19., II. Erzsébet koporsóját – a birodalmi állami koronával a tetején – a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon viszik át a Westminster Hallból az apátságba. Fotó: Chris Jackson/Getty Images

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borítja, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown –, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken, például a parlament évenkénti megnyitóján viselnek.

2022.09.19. 11:10

Hamarosan kezdődik a szertartás

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.

A ravatal brit idő szerint hétfő reggelig volt látogatható, és az előzetes becslések szerint valószínűleg meghaladta a félmilliót azoknak a száma, akik lerótták tiszteletüket a néhai uralkodó koporsójánál.

A ravatalhoz még vasárnap éjjel is 8 kilométeres sor állt, és az utolsóként érkezőknek a sorban állás kezdetétől számítva hét órát kellett várniuk arra, hogy a ravatalozóhelyiségbe érjenek.

A múlt héten voltak olyan időszakok, amikor több mint 24 órát kellett sorban állni a ravatal meglátogatásához.

A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, és elhelyezték a búcsúszertartás idejére ott kialakított ravatalon.

A ceremónián kétezer meghívott vendég vesz részt. II. Erzsébet királynőtől katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút.

A néhai uralkodó koporsóját a búcsúszertartások végén, hétfő este a legnagyobb és legősibb királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő ezeréves windsori kastély VI. György királyról elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el.