Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Csak az árampiacon javasol árplafont bevezetni az Európai Bizottság

Infostart
2022. szeptember 2. 11:50
Nem a gáz, hanem az árampiacon javasol árplafont bevezetni az Európai Bizottság, de ott is csak a megújuló, nukleáris és lignites alapú áramtermelők értékesítési árára.

Az Európai Bizottság a jövő pénteki rendkívüli, energiaügyi miniszteri találkozóján az elszabadult gáz- és áramárak letörésére egy vészhelyzeti beavatkozás készítenek elő, illetve második lépésben az árampiaci árképzési modell átalakításával tartósabb hatásokat szeretne elérni az EU. A Politico értesülései szerint a bizottság egy 23 oldalas anyagban vizsgálta meg a szóba jöhető vészhelyzeti beavatkozási lehetőségeket. Összesen nyolcféle irányt, amelyekből hatot különböző erősségű jelzők segítségével ("erősen elvetendő", "nem ajánlott") elutasításra javasolnak a szakminisztereknek, de kettőt támogatnának – írja a Portfolio.

A most kiszivárgott anyagban a terv célja így hangzik: "rövid távú sürgősségi beavatkozások a villamosenergia-kereslet és a magas villamosenergia-árak kezelésére" és ennek jegyében kétféle megoldási irányt javasol a bizottság:

  • Egyrészt a nyáron elfogadott uniós gázmegtakarítási irányt, amikor minden tagállam saját terveket készít arra, hogy hogyan tudná csökkenteni az energiafelhasználást, mert ez a keresleti oldalról húzná lefelé az áramárakat.
  • Másrészt az olyan áramtermelő erőműveknél, amelyek a legdrágább bekerülési költségű, mostanában jellemzően gáznál, olcsóbb forrásból termelnek áramot, mint például a megújulók, a nukleáris, illetve a lignit, az eladott áram árát kellene korlátozni, hogy ez lehúzza a tőzsdei nagykereskedelmi árakat is.

Az árplafon feletti részből befolyó pénzt a terv szerint olyan intézkedések finanszírozására javasolná fordítani a bizottság, „amelyek közvetlenül csökkentik a kiválasztott fogyasztók díjait".

Szerdán tájékoztatja a tagállami energiaügyi szakértőket a tervről a bizottság, illetve a tagállami nagykövetek szintén megvitatják a tervet, majd a pénteki ülésen a szakminiszterek várhatóan felhatalmazzák a bizottságot arra, hogy véglegesítse a beavatkozási csomagot, amely a téli csomag névre hallgatna majd.

Az uniós tervekről és a veszélyeiről is beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában: