Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Tízből négy amerikai elképzelhetőnek tart egy polgárháborút

Infostart
2022. augusztus 31. 06:50
A Capitolium másfél évvel ezelőtti ostroma sokak szerint nagy törést okozott a társadalomban.

A brit The Guardian cikke nyomán a Telex számol be arról, hogy az amerikaiak kétharmada szerint 2021 eleje óta nőtt a társadalom megosztottsága. Sokan közülük arra számítanak, hogy ez a szakadék csak tovább fog mélyülni.

A portál idézi a The Economist és a YouGov felmérését, amelyből az is kiderül, hogy az amerikaiak 14 százaléka tartja nagyon valószínűnek a polgárháborút a következő évtizedben, 43 százalékuk pedig legalább valamelyest valószínűnek gondolja.

A felmérések azt mutatják, hogy az amerikai társadalomban

a nagy törést, a Capitolium 2021. januári ostroma okozta, amelyben négy ember vesztette életét.

Ezután kezdték sokan úgy érzeni, hogy egyáltalán nem elképzelhetetlen egy polgárháború. Ezt az érzést csak fokozza az a harcias kommunikáció, amit Donald Trump és hívei használnak – írja az internetes újság. Példaként említi, hogy Lindsey Graham dél-karolinai szenátor vasárnap este „lázadásokat” jósolt, ha Trumpot vád alá helyezik, amiért a Fehér Ház elhagyása után titkosított dokumentumokat tartott meg és vitt magával magánrezidenciájára.

A magyar hírportál emlékeztet rá, hogy washingtoni törvényhozásban jelenleg

még zajlanak a meghallgatások, amik Trump felelősségét is vizsgálják a zavargásokban.

Számos tanúvallomás szerint a volt elnök több mint három órán keresztül tétlenül nézte, ahogy támogatói megrohamozzák az amerikai törvényhozás épületét, Trump tisztviselőinek pedig könyörögnie kellett, hogy avatkozzon közbe.