Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ausztria: kedvelt turistacélpontokból nem lehetséges hozzánk menekülni

Infostart / MTI
2022. augusztus 20. 17:20
Az üzenet például marokkóiaknak, tunéziaiaknak, indiaiaknak szól.

Ausztriában nincs esélyük menekültstátuszra azoknak a bevándorlóknak, akik turisztikai célországokból érkeznek - jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden, Mari Juritsch-csal, az Európai Bizottság migrációs és belügyi főigazgatóságának főtanácsadójával tartott megbeszélését követően.

Hangoztatta, hogy nemzeti és uniós szinten is világosan jelezni kell, hogy a kedvelt turisztikai célként számontartott országokból érkezők számára nincsenek pozitív kilátások a menekültstátusz elnyerésére.

Az osztrák néppárti politikus Indiát, Tunéziát és Marokkót említette példaként.

Hangoztatta, hogy a menekültstátusz csak azok számára áll nyitva, akik valóban segítségre szorulnak.

Cél az is, hogy azok, akiknek elutasították a menedékkérelmét, valóban vissza is térjenek a hazájukba - mondta Karner.

A május óta hivatalában lévő Juritsch feladatkörébe tartozik, hogy összehangolja az uniós tagországok együttműködését, valamint támogassa az államok úgynevezett visszaszállítási rendszereinek kiépítését. A célkitűzések között szerepel a jobb együttműködés kiépítése a származási országokkal, valamint az elutasított menedékkérők Európából történő hazaszállításának fokozása, amihez egy külön hálózatot is kiépítenek.

Karner beszélt arról is, hogy Ausztria ez év első felében mintegy 6200 embert utasított ki, nagyjából fele-fele arányban önkéntes alapon, illetve távozásra kényszerítve őket. Az osztrák belügyi tárca említett időszakra vonatkozó adatai szerint 31 050 bevándorló nyújtott be menedékkérelmet, a legtöbben Afganisztánból (7325), Szíriából (6680), Tunéziából (3810), Pakisztánból (3110) és Indiából (2025) érkeztek.