Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A provence-i kabócakórust is leintette a hőhullám

Infostart
2022. augusztus 17. 18:22
A klímaváltozás költözésre bírhatja a Mediterráneumban a világ egyik leghangosabb rovarját, Provence-ban a szakértők szerint egyértelműen a forróság miatt.

A kutatók azt figyelték meg, hogy ha 36 fok fölött van az árnyékban mért hőmérséklet, a kabócák elhallgatnak délutánra - írja a The Guardian.

"A hőség miatt már nem tudják szabályozni a hőmérsékletüket, és ennek következtében már nem énekelnek"- mondta Serge Zaka agrárklímaszakértő.

A hím kabócák a nőstények vonzásának érdekében adják ki ciripelő éneküket: a hasukon található vékony, bordás hártyák segítik őket ebben.

A szakemberek szerint amennyiben a nyári hőmérséklet tartósan túl melegnek bizonyul a kabócák számára, a rovarok elhagyhatják Provance-t.

"Az éghajlatváltozással nagyon valószínű, hogy a faj által lakott terület elhelyezkedése is változni fog. A kabócák a Rhône-völgytől északabbra költöznek majd, a Pireneusokban, az Alpok déli részén és a Cévennékben keresnek magaslatokat" - mondta Zapa.

A szélsőséges hőhullámok a hím kabócák éneke mellett a nőstények által termelt tojások és lárvák számát is csökkenthetik, ami a rovar populációjának csökkenéséhez vezethet.

A kabóca Provence jelképe, a helyi néphit szerint Isten küldte, hogy a dolgozó helybélieket felrázza a délutáni sziesztából. La Fontaine meséjének eredeti, francia változata szerint a kabóca egész nyáron énekel, míg a hangya a tél átvészeléséhez szükséges élelem felhalmozásán dolgozik.

Becslések szerint 2500 kabócafaj létezik a világon,

a provence-i kabócák négy évig élnek, életük nagy részét a föld alatt töltik. A faj a világ egyik leghangosabb rovara, amely akár 120 decibeles ciripelést is produkál. Ha esik az eső, vagy a hőmérséklet 22 Celsius-fok alá csökken, a kabóca membránja elveszti rugalmasságát, elhallgat.