Nyitókép: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Az osztrák kancellár adós a drágulás ellensúlyozására vonatkozó intézkedésekkel

Infostart
2022. augusztus 3. 15:02
Ausztria elégedett a gáztárolók töltöttségi szintjével. Erre a következtetésre jutott a kibővített osztrák válságkabinet, amely válságtanácskozást tartott az energiaellátás helyzetéről. A megbeszélésen szó volt azokról az intézkedésekről is, amelyeket a kormány az állampolgárok megélhetési terheinek csökkentése érdekébe tervez. Az ellenzék ezt megkésettnek nevezte.

Az ülés valóban kibővített volt, azon ugyanis Karl Nehammer kancellár és Werner Kogler alkancellár mellett nemcsak a legilletékesebb tárcák vezetői vettek részt, de jelen voltak az ellenzéki pártok, a tartományok, a szociális partnerek, továbbá a legjelentősebb energiagazdálkodási vállalatok képviselői.

A kancellár arról számolt be, hogy az ország földgáztárolóinak töltöttsége 53 százalékos.

Nehammer úgy értékelte, hogy a gázkészletek ezzel több mint fél évre biztosítottak.

Sikerült növelni a vezetékkapacitást, és ezáltal - mint fogalmazott - Ausztria "egy lépéssel" függetlenebbé vált.

A tanácskozáson az osztrák kancellár általánosságban ismertette csak, hogy a családok támogatásának növelése érdekében, illetve a leginkább érintett társadalmi rétegek számára az általános drágulás ellensúlyozására augusztustól intézkedéseket terveznek.

Nehammer - aki a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője is - elsődlegesnek nevezte az áram árnövekedésének megfékezését. Szavai szerint ennek forgatókönyve augusztus végére készül el.

A koalíciós kormányban a Zöldek Pártját képviselő Werner Kogler alkancellár szintén úgy értékelte, hogy a tárolási célkitűzéseket sikerült elérni.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az orosz földgázszállítások esetleges teljes leállása esetén a helyzet könnyen kritikussá válhat. Úgy értékelte mindazonáltal, hogy az energiaforrások diverzifikálását célzó intézkedésekkel

az orosz gáztól való függőséget a korábbi 80 százalékról sikerült mintegy 50 százalékosra csökkenteni.

Leonore Gewessler energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az év végéig a tárolók 80 százalékos töltöttségének elérése a cél. Ugyanakkor utalt arra, hogy a Salzburg közelében lévő Haidach tároló - amely Közép-Európa egyik legnagyobb földgáztárolója - a töltöttséget illetően immár a "technikai maximum" közelében van.

Az ellenzéki pártok, mindenekelőtt az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), továbbá az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) mind a földgázra, mind a villanyáramra és a benzinre úgynevezett ársapka beveztését sürgette.

Kifogásolták, hogy a kormány mindeddig adós maradt az általános drágulás ellensúlyozását célzó intézkedésekkel.

Ennek kapcsán mindenekelőtt az élelmiszerek általános forgalmi adójának hatályon kívül helyezése mellett foglaltak állást.