Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Resperger István: az új orosz fegyverrel szemben a NATO tehetetlen

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. augusztus 2. 06:00
A NATO védelmi rendszereit áttörni képes új, cirkálórakétát állít hadrendbe Oroszország. Ezt Vlagyimir Putyin jelentette be a Szentpéterváron rendezett haditengerészeti díszszemlén.

A Cirkon rakéták hatótávolsága majdnem 1000 kilométer, mondta az InfoRádióban Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője. Elmonmdta azt is: a 9 méter hosszú és 60 centiméter átmérőjű fegyvert elsősorban arra fejlesztették ki, hogy a NATO légvédelmi- és rakétavédelmi rendszereit áttörje.

A rakéta 9 Mach sebességre képes, ami emberi szemmel felfoghatatlan, jegyezte meg az ezredes, hiszen ezt azt jelenti, hogy óránként 11 ezer, illetve másodpercenként 3 kilométert képes megtenni. Ezzel szemben a NATO rendszerei viszont olyan rakéták elfogására alkalmasak, amelyek 1 kilométer/másodperc haladnak. Vagyis a Cirkon ennél háromszor nagyobb sebességgel tudja áttörni a rendszert – emelte ki.

A hiperszonikus, manőverező robotrepülőgépeket főleg hajókra, tengeralattjárókra telepítik, és egy nagyjából 200 kilotonnás nukleáris töltetet, vagy 400 kiló robbanóanyagot képesek célbajuttatni. Resperger István elmondása alapján az oroszok elsősorban az amerikai part menti sávokba – 500 kilométerre – szeretnék eljuttatni azokat a hajókat, amik akár 60-70 ilyen rakétát is hordozhatnak, hogy onnan stratégiai célpontokat tudjanak megsemmisíteni.

Erre a fegyverre tehát nem Ukrajna ellen van szüksége Oroszországnak

– tette hozzá az ezredes, aki szerint Putyin továbbra is szeretné az amerikaiknak hangsúlyozni, hogy országa katonai nagyhatalom. Gazdasági szankciók ide vagy oda, haladnak előre a Dombaszban, Harkivhoz, illetve Herszonhoz csapatokat csoportosítanak át, és a világ számos pontján hadgyakorlatokat tartanak. „Most pedig a flotta feladatait határozzák meg, egyértelműen kimondva, hogy a legnagyobb fenyegetést a világ óceánjain – a világra és Oroszországra nézve – az Egyesült Államok jelenti” – fogalmazott.

Vlagyimir Putyin Szentpéterváron azt mondta, a parádét megelőzően aláírt új tengeri doktrínáról, hogy a NATO előretör Oroszország határai felé, ami Moszkva számára elfogadhatatlan. Ezért aktivizálják a tengerészetet, és megnövelik az Északi Flotta, a határőrizetet felügyelő szövetségi biztonsági szolgálat, valamint az orosz nemzeti gárda harci képességeit a világ óceánon. Ezzel összefüggésben Resperger István emlékeztetett arra, hogy Oroszország 37 650 kilométer hosszú partszakasszal rendelkezik és fontosak számára az északi tengerekben a globális felmelegedés miatt kiaknázhatóvá vált kőolaj- és földgázmezők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Resperger István: az új orosz fegyverrel szemben a NATO tehetetlen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást