Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a gázembargó ellen és az európai egység mellett szólalt fel

Infostart
2022. július 28. 14:57
Az illegális migrációról és a gázembargó ötletéről is beszélt a magyar miniszterelnök Bécsben, ahol előzőleg Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt. Orbán Viktor reagált a Tusványoson elmondott beszédének utóéletére is.

"Mi az önök várkapitányai vagyunk a szerb-magyar határon. Ha mi ott nem védjük meg a határainkat, akkor önökhöz százezerszám fognak érkezni migránsok és bevándorlók illegálisan. Ezt egyetlen módon tudják elkerülni, hogy ha Magyarország megvédi a saját déli határait. Szeretnénk, ha nekünk nem kellene ezt tenni és Szerbia meg tudná védeni a saját déli határait, mert akkor a konfliktus nem a szerb-magyar és nem az osztrák-magyar határon lenne" - fejtette ki Orbán Viktor Bécsben.

Karl Nehammer ebben a témában a Telex tudósítása szerint arról beszélt, hogy Magyarországot ugyan előbb éri el a déli menekülthullám, az viszont később továbbhalad. Elmondása szerint ilyen időben partnerségre és barátságra van szükség. A kancellár megjegyezte, Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának, most különösen, hogy ukrajnai határán át érkeznek a menekültek. Ausztria eddig 80 ezer ukrajnai menekültet fogadott be.

"Arra voltam kíváncsi, hogy az előttünk álló nagyon nehéz időszakban is számíthatok-e az osztrák barátainkra. Erre pozitív választ kaptunk" - fogalmazott a magyar miniszterelnök, megjegyezve, hogy ők is számíthatnak a Magyarországgal való együttműködésre.

Leszögezte: "én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban, tehát én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos, direkt álláspontom van és magamat ezért egy migráció és bevándorlásellenes politikusnak is definiálom. Azt szeretném, hogy Magyarország ne váljon bevándorlóországgá ezért nem szeretném, ha a migráció megerősödne Magyarországon".

Ennek az álláspontnak nem biológiai alapjai vannak, "ez nem faji kérdés a mi számunkra. Ez kulturális kérdés.

Egész egyszerűen a civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogy az most van" - fogalmazott. "Ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat" – jegyezte meg Orbán Viktor a tusványosi beszédében elhangzottakat ("kevert fajok" kifejezés) ért kritikákra is utalva.

Karl Nehammer ezzel kapcsolatban kifejtette: "őszinteségre van szükség azokban a kérdésekben is, amikben nem értünk egyet. Az egyik ilyen az atomenergia. A másik ilyen a magyar miniszterelnök legutóbbi beszéde. Le kell szögeznem, hogy a rasszizmus mindenféle formáját elutasítjuk, és ennek bármiféle relativizálását is” – mondta. Ebben a kérdésben Ausztriára azért is különösen nagy felelősség hárul, mert Ausztria is részese volt a nemzetiszocializmus bűneinek – hangsúlyozta.

A magyar miniszterelnök azt mondta még, hogy Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben és "ebben a mi kormányunk különösen is élen járt". Kijelentette, zéró tolerancia van Magyarországon, jogilag is üldözendők az ilyen cselekmények és a politikai közbeszédben sem lehetségesek. Ezért "kértem a kancellár urat, hogyha bármi érzékeny történelmi vagy intellektuális szellemi természetű kérdés kerül elő, és kétségek vannak, akkor mindig egy kulturális koncepció szerint értelmezze a Magyarországról jövő híreket".

A háború következményeiről Orbán Viktor azt mondta a tudósítás szerint, hogy ha energiahiány lesz, akkor recesszió lesz, visszaesés esetén pedig a politikai stabilitás is elvész.

Elmondta: a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. Márpedig ha nem lesz béke, "semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energiánk, és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe".

A magyar kormányfő felidézte: 2000 osztrák cég működik Magyarországon, ezzel a második legnagyobb beruházási közösséget alkotják Magyarországon és az osztrák befektetők nélkül a magyar gazdaság nem működne olyan színvonalon, mint most.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor Bécsben - illegális migráció
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást