Nyitókép: MTI/AP/Hedi Azouz

Arab tavasz: népszavazáson bukhat el az utolsó demokrácia

Infostart
2022. július 26. 07:37
Tunéziában az világjárvány hatására rendeletekkel kezdett el kormányozni az elnök, most új alkotmányról döntenek.

Tunéziát egykor az egyetlen demokráciának tekintették, amely a 2011-es arab tavasz tömeges tüntetéseiből emelkedett ki. Az ország olyan új alkotmányról szavazott hétfőn, amely elemzők szerint az utolsó szög lehet a demokratikus korszak koporsójában – írja a CNN cikke alapján a napi.hu.

Egyelőre nem világos, hogy mikor hirdetik ki az eredményeket, de sokan arra számítanak, hogy a mérföldkőnek számító szavazás sikerülni fog, mivel

nincs minimális szavazóküszöb.

Elemzők szerint ha a hétfői népszavazás eredményes lesz, akkor a népszavazás végső csapást mér az észak-afrikai ország által az arab tavasz óta elért társadalmi és politikai eredményekre.

Amikor 12 évvel ezelőtt a tüntetések hullámai megrázták a régiót és elborították Tunéziát, Egyiptomot, Líbiát, Algériát, Szíriát és Jement, Tunézia átmenetileg az arab tavasz egyetlen sikertörténetének számított. Egyiptom és Algéria hamarosan szigorú katonai uralom alá került; a kritikusok szerint a szabadságjogok azóta mindkét országban visszaszorultak. Eközben Szíria, Líbia és Jemen véres polgárháborúba süllyedt. A mai napig megosztottak és szegénység sújtja őket – emlékeztet a cikk.

Tavaly nyáron a Covid-19-es esetek megugrását követő kormányellenes tüntetések, valamint a krónikus politikai diszfunkció és a gazdasági rossz közérzet miatt növekvő dühre hivatkozva Kais Saied tunéziai elnök feloldotta a 2014-es alkotmányt és rendeletekkel kezdett el kormányozni.

A június 30-án az állami közlönyben közzétett alkotmánytervezet riadalmat keltett az aktivisták és a jogvédők körében, akik szerint korlátozza a parlament befolyását, és lényegében egyszemélyes uralmat ír elő.

Nyitóképünkön tunéziai katonák őrzik a parlament bejáratát a tüntetők elől Tuniszban 2021. július 26-án, miután Kaisz Szaíd tunéziai államfő felfüggesztette a parlament működését és leváltotta Hisem Mesisi kormányfőt.