Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Itt vannak a német gázvészhelyzet újabb, fenyegető lépései

Infostart
2022. július 22. 16:36
Novemberre teletöltenék a gáztárolókat, szigorú takarékosság jön még a háztartásokban is, és a kőszén mellett a barnaszéntartalékokat is aktiválják. 

Miközben több tartományban 40 Celsius-fok fölé szökött a hőmérő higanyszála, az energiaellátás biztonsága érdekében már a télre tervez a német kormány. Az ok Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, illetve ebből fakadóan az orosz gázszállítások totális bizonytalansága, ami Németországban már most súlyos gondokat okoz. A fő hangsúly a földgáztárolók fokozatos feltöltésén van.

Az őszi, de elsősorban a téli hónapokra vonatkozó terv főbb irányait Robert Habeck gazdasági miniszter ismertette. "Mély lélegzetet kell vennünk" – fogalmazott az ARD német közszolgálati televízió szerint a miniszter, figyelmeztetve arra, hogy nem csupán a mostani, de a következő tél is kemény kihívásokat támaszt.

Utalt arra, hogy olyan intézkedésekről van szó, amelyek mind a magánfogyasztók, mint a vállalatok számára szigorú takarékosságot írnak elő. Mindenekelőtt előirányozzák, hogy a gáztárolókat az év végéig csaknem dugig kell tölteni. A földgáztárolók feltöltöttsége tekintetébe fokozatos töltési tervvel állt elő.

Eszerint a német gáztárolók töltöttségének szeptember elejére el kell érnie a 75 százalékot, október elejére a 85 százalékot, november 1-jére pedig a 95 százalékot.

Ugyanakkor meg kell akadályozni azt is, hogy a 23 németországi gáztárolóból földgázt adjanak el.

A vállalatokat kötelezni kell az energiatakarékosságra. Így nem lehetne fűteni azokat a helyiségeket, ahol az emberek csak rövid ideig tartózkodnak, egyebek között a különböző termeket, folyosókat, illetve a bejárati tereket.

A magánfogyasztók esetében egy tervezett törvénymódosítást ismertetett. Ennek kapcsán utalt arra az érvényben lévő szabályozásra, amelynek alapján a bérlők szerződéses kötelezettsége minimális hőmérséklet fenntartása a bérelt helyiségekben. Ez azt jelenti, ha a bérlők az előírtnál alacsonyabb hőmérsékletet kívánnak, megszegik a szerződésben foglalt kötelezettségeiket.

Ezért azt tervezik, hogy a szabályozást hatályon kívül helyezik, ami lehetővé enné, hogy a bérlő a hőmérő alacsonyabbra állításával energiával takarékoskodjon. Habeck igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az állami hatóságok a magánháztartások esetében ellenőrzéseket tarthatnak.

A gazdasági miniszter kívánatosnak nevezte a home office, azaz az otthoni munka kiterjesztését. Hangsúlyozta, hogy ehhez a munkaadók és a munkavállalók konszenzusára van szükség.

Bejelentette azt is, hogy az energiaellátás biztosítása érdekébe

a kőszén mellett a barnaszéntartalékokat is aktiválják.

Eszerint október 1-jétől a barnaszéntüzelésű erőműveket is ismét üzembe helyezik. Több, korábban leállított, illetve a működésből kivont széntüzelésű erőművet a hatóságok már korábban aktiválták.

Robert Habeck beszédében élesen bírálta, és zsarolással vádolta Oroszországot. Szavai szerint a Kreml arra használja hatalmát, hogy zsarolja Európát és ezen belül Németországot.