Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Októberben dönthetnek a skót népszavazásról

Infostart / MTI
2022. július 21. 17:33
Ha a brit legfelsőbb bíróság átengedi a kérdést, 2023 őszén tarthatják meg a második függetlenségi referendumot.

Októberben vizsgálja meg a brit legfelsőbb bíróság, hogy tarthat-e a skót kormány újabb népszavazást Skócia függetlenségéről a londoni kormány beleegyezése nélkül - közölte a testület.

Az október 11-én kezdődő, kétnaposra tervezett tárgyalásra azért kerül sor, mert Nicola Sturgeon skót miniszterelnök - korábbi ígéretéhez híven - beadvánnyal fordult a testülethez, hogy vizsgálja meg, lehetséges-e új referendumot tartani a londoni kormány engedélye nélkül.

A népszavazás lehetőségét már júniusban felvetette a skót kormányfő, ám Boris Johnson brit miniszterelnök ahhoz nem járult hozzá.

A skót miniszterelnök 2023. október 19-én szeretne népszavazást tartani a skót függetlenségről. Egyik fő érve, hogy a tavalyi skót parlamenti választáson a függetlenséggel egyetértő pártok, tehát a Skót Nemzeti Párt és a Zöldek szereztek többséget. Ez Sturgeon szerint felhatalmazást jelent az újabb függetlenségi népszavazás kiírására is.

Skóciában a mintegy 5,5 millió választó többsége 2014-ben úgy döntött hogy az ország maradjon az Egyesült Királyság része, ám a 2016-os Brexit-népszavazáson a skótok többsége az Európai Unióban maradás mellett voksolt. Sturgeon szerint ha a skót választók 2014-ben tudták volna hogy a későbbi években az Egyesült Királyság milyen irányt vesz, már az akkori népszavazáson a függetlenné válásra szavazott volna a többség.