Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber

Kitart Vlagyimir Putyin mellett a volt német kancellár

Infostart
2022. július 12. 18:15
Az ukrajnai orosz háború ellenére Gerhard Schröder egykori német kancellár továbbra is jó kapcsolatokat kíván fenntartani Vlagyimir Putyinna. Az orosz államfővel való barátságtól az sem tántorítja el, hogy hazájában és pártjában, a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) emiatt számos támadás és retorzió érte, sőt folyamatban van kizárása a pártból.

Egy hétvégi lapinterjúban a 78 éves Gerhard Schröder hangsúlyozta, hogy nem hajlandó megszakítani több évtizedes jó kapcsolatait Putyinnal, akit a négy és fél hónapja tartó háború fő felelősének, illetve kirobbantójának tartanak.

Továbbra is beszélni kívánok az orosz elnökkel - fogalmazott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Gerhard Schröder, aki 1998-tól hét évig volt Németország kancellárja, 2005-ben pedig Angela Merkelnek volt kénytelen átadni a stafétabotot.

Választási veresége után az üzleti életbe nyergelt át, és elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére létrejött cég, a Nord Stream AG felügyelőbizottságában. Néhány évvel ezelőtt pedig a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnökének választották meg.

Orosz kapcsolatait és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő barátságát hazájában akkor elégelték meg, amikor a volt kancellár egy interjúban védelmébe vette az Ukrajna ellen indított háborút és személy szerint Putyint. Németországot pedig együttműködésre szólította fel Oroszországgal.

Ezt követően sorra vonták meg azokat a kiváltságokat, amelyeket volt kancellárként élvezett. Bundestag-irodáját is "bezáratták".

A szociáldemokrata párt, amelynek ifjú kora óta tagja, kizárási eljárást indított ellene.

A történtek nyomán orosz gazdasági, illetve üzlati kapcsolataival felhagyott.

Schröder ezúttal bírálta az Ukrajnának történő német fegyverszállításokat. Hangsúlyozta, hogy nem hisz a katonai megoldásban.

"A háborút csak diplomáciai tárgyalások tévén lehet befejezni" - fogalmazott a volt kancellár, aki szerint az ukrán katonák, illetve civil lakosság sorsát csakis a diplomácia eszközével lehet megkönnyíteni.

Schröder legutóbb március végén járt Moszkvában, hogy találkozzon a Kreml vezetőjével. Az akkori tárgyalásokra utalva annak a benyomásának adott hangot, hogy Putyin érdekelt a tárgyalásos megoldásban.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a tárgyalások mindeddig Ukrajna miatt hiúsultak meg.

Értesülések szerint az SPD a hét közepén kezdi meg a kizárási eljárást Schröder ellen.

A volt kancellár ezzel kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy nyugalommal szemléli a dolgokat.

"Szociáldemokrata voltam, és az is maradok" - jelentette ki.