Nyitókép: MTI/AP/Paul White

Újabb helyen vetik ki az extraprofitadót

Infostart
2022. június 27. 17:30
A spanyol kormány az energiaipari vállalatok rendkívüli nyereségének megadóztatását tervezi.

A spanyol kormány 9,5 milliárd (3800 milliárd forint) eurós gazdasági segélycsomagot jelentett be, hogy ezzel is mérsékelje az ukrajnai háború negatív hatásait. Ennek fedezetét képezné az energiaszektorra kivetendő különadó. Spanyolország lehet a negyedik európai állam, ahol megadóztathatják a szárnyaló nyersanyagárakból profitáló energiacégeket – írja a Reuters alapján a hirado.hu.

„Ez a háború és annak gazdasági és társadalmi következményei rendkívüli bizonytalanságot eredményeztek az európai és a nemzetközi gazdaságban, és így Spanyolországban is” – monda Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök újságíróknak.

Az intézkedések egy része kiadásnövelő lépés. Egyszeri, 200 euró (80 ezer forint) pénzügyi juttatás kapnak a munkanélküliek és az évi 14 ezer eurónál alacsonyabb keresetű egyéni vállalkozók. A nyugdíjakat 15 százalékkal emelik a legkiszolgáltatottabbak, köztük az özvegyek és a fogyatékkal élők számára. Az intézkedések másik része pedig a kormányzati bevételeket csökkenti: 10 százalékról 5 százalékra csökkentik az elektromos áram áfáját és a olcsóbb lesz a tömegközlekedés is.

A kormány az energiaipari vállalatok rendkívüli nyereségének megadóztatását tervezi, mivel a háború óta az egekbe szöktek az árak. Úgy vélte, hogy ebben a kérdésben társadalmi konszenzus van. Több részletet nem árult el az intézkedésről, amely várhatóan január elsején lépne életbe.

A Magyarország mellett Olaszországban és Nagy-Britaniában vezettek be eddig különadókat az energiaszektorra, és Németországban is napirenden van a kérdés.