Nyitókép: Georgiy Datsenko/Getty Images

Rengeteg munkaképes korú ember küzd a Covid elhúzódó tüneteivel

Infostart / MTI
2022. június 24. 21:11
Mintegy 31 millió munkaképes korú amerikai állampolgár tapasztalhatta már meg, vagy szenved éppen a Covid-19 elhúzódó tüneteitől - számolt be róla a Brookings Intézet a honlapján.

"A hosszú Covid-19 olyan krónikus tünetekkel jár, mint a fáradtság, kognitív és légzőszervi problémák, amelyek hosszú ideig fennmaradhatnak, hónapokkal a koronavírus-fertőzés elmúlása után is" - olvasható a kedden publikált írásban.

Mint a cikk szerzői írták, a hosszú Covid-19 nemcsak a súlyosan megbetegedetteket, hanem a viszonylag enyhe tünetek után felgyógyult és az általában egészséges amerikaiakat is érintik.

A cikk rámutatott, hogy más egészségügyi eredményekhez hasonlóan a hosszú Covid-19 esetében is jelentős etnikai egyenlőtlenségek figyelhetők meg, mivel az alapbetegségek szempontjából fennálló hatalmas különbségek miatt a hosszabb távú esetek az etnikai kisebbségeknél súlyosabbak.

Egyértelmű, hogy az amerikai őslakosok, az afroamerikaiak és a latinok mind magasabb arányban fertőződtek meg koronavírussal, nagyobb arányban szorultak kórházi kezelésre és hunytak el a pandémia miatt - összegezte a cikk, amely a veszélyeztetett közösségek védelmének fokozására szólított fel.