Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Van der Bellen osztrák elnök maradna

Infostart / MTI
2022. május 22. 17:52
A kormányzó Osztrák Néppárt és az ellenzéki szociáldemokraták támogatását is élvezi.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő a várakozásoknak megfelelően vasárnapbejelentette, hogy újraindul a köztársasági elnöki tisztségért.

Van der Bellen közösségi médiaplatformokon közzétett mintegy kétperces videóüzenetében közölte szándékát.

"Szeretném, ha Önök is egyetértenek velem, és hozzájárulnának ahhoz, hogy a következő évek is jók legyenek számunkra" - mondta.

"A nevem Alexander Van der Bellen és az osztrák köztársasági elnök tisztségére jelöltetem magam, ehhez kérem támogatásukat és szavazatukat" - zárta üzenetét a 78 éves pártfüggetlen, egykor zöldpárti osztrák politikus.

Van der Bellent 2016-ban választották elnökké. A szavazatok 53,79 százalékával győzte le a szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofert. Ausztriában a köztársasági elnököt közvetlenül választják hat évre, és egyszer újraválasztható.

A kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) már jelezték, hogy amennyiben a népszerű Van der Bellen indul, nem állítanak saját jelöltet. A Liberális Fórum (NEOS) pedig támogatásáról biztosította Van der Bellent. A szintén ellenzéki, az OVP-től jobbra álló FPÖ saját jelöltet indít.