Nyitókép: MTI/AP/TT Hírügynökség/Pontus Lundahl

Hivatalos: Svédország jelentkezik a NATO-ba

Infostart / MTI
2022. május 16. 15:30
Csaknem az összes párt támogatta az ország NATO-tagságát.

A svéd kormány úgy döntött, hogy benyújtja az ország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz - jelentette be Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

A kormányfő az ügyben tartott parlamenti vitát követően tett bejelentésében elmondta: arra számítanak, hogy a csatlakozás folyamata egy éven belül lezárulhat.

A legjobb döntés Svédország és a svéd lakosság számára az, hogy csatlakozik a katonai szövetséghez - mondta Andersson, hozzátéve: arra számítanak, hogy a taggá válás teljes folyamata egy éven belül lezárulhat.

A stockholmi parlamentben tartott biztonságpolitikai vitán hétfő délelőtt csaknem az összes párt támogatta Svédország NATO-tagságát.

A finn parlament is hétfőn ül össze, hogy megvitassa a NATO-csatlakozás kérdését. Az ország államfője és miniszterelnöke vasárnap már megerősítette, hogy Helsinki be fogja adni csatlakozási kérelmét.

A két skandináv ország csatlakozását az észak-atlanti szövetség összes jelenlegi tagállamának jóvá kell hagynia.

A szomszédok segítenek

Finnország és Svédország skandináv szomszédjai hétfőn közös közleményt adtak ki, amely szerint máris készen állnak Helsinki és Stockholm támogatására, ha támadás érné őket. Norvégia, Dánia és Izland azt követően adta közre a nyilatkozatot, hogy Magdalena Andersson svéd miniszterelnök bejelentette: az ország úgy döntött, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Múlt héten hasonló bejelentést tett Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin finn kormányfő.

"Finnország és Svédország biztonsága közös ügy mindannyiunk számára" - fogalmaztak a közös közleményben, amelyet Jonas Gahr Störe norvég kormányfő ismertetett. "Ha a NATO-tagság elnyerése előtt Finnországot vagy Svédországot a saját területén külső agresszió éri, minden szükséges módon támogatni fogjuk őket" - emelték ki a norvég, a dán és az izlandi kormány képviselői.