Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Már Észak-Korea sem tagadja le a Covidot, ezek az első intézkedések

Infostart
2022. május 12. 08:31
Az állami média arról tudósított, hogy a fővárosban, Phenjanban az omikron okozott kitörést, de fertőzöttségi adatokat nem tettek közzé.

Súlyos nemzeti vészhelyzetként hivatkozott a víruskitörésre az ország vezetője, Kim Dzsongun, aki a vírus eltörlésére is ígéretet tett a BBC cikke szerint.

Sok megfigyelő szerint ugyanakkor a koronavírus már korábban is ott volt az országban, melynek

25 milliós lakossága komoly veszélyben van, mivel az ország vezetése elutasította azt, hogy immunizációs programot indítson,

és az oltásadományokat sem fogadta el. Az is kérdéses, hogy a gyenge egészségügyi rendszer hogyan fog megbirkózni a megbetegedésekkel.

Korábban megjelenhetett már a vírus

Az ország eddigi módszere a megbetegedések megelőzésére a határok lezárása volt: már 2020 januárjában emellett döntöttek. Ezzel ugyanakkor alapvető szükségleteiket kielégítő termékektől estek el, ami élelmiszerhiányba taszította az országot.

Az első intézkedések közt lezárások, valamint a munkahelyi gyülekezés korlátozása szerepelnek.

Egy észak-koreai lap szerint az első phenjani esetet négy napja fedezték fel. Az NK News, egy szöuli oldal szerint a phenjaniak már a bejelentést megelőző két napban karanténba éltek. Dél-Korea ismét humanitárius segítséget ajánlott fel északnak a járvány kapcsán, de egyelőre nem kaptak választ.

A nukleáris fejlesztések láthatják kárát

Elemzők szerint jelentős fordulat, hogy Észak-Korea járványkitörésről beszél nyilvánosan, és úgy gondolják, ez a nukleáris ambíciókat is befolyásolhatja.

Jang Mu Jin, az Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora szerint Észak-Korea

talán elhalasztja a nukleáris teszt tervét,

hogy a járvány elleni küzdelemre összpontosíthasson, de az is lehet, hogy épp azért hajtják végre azt, hogy eltereljék a figyelmet a járványról. Leif-Eric Easley, az Ewha Egyetem professzora szerint az észak-koreaiakat kevésbé érdekelhetik az atom- vagy rakétatesztek, ha a sürgős fenyegetést a koronavírus jelenti, nem pedig egy potenciális támadás. Ő úgy véli, Phenjanban jöhet még szigorúbb lezárás is.

Voltak már jelei korábban is

Annak ellenére, hogy Észak-Korea korábban azt állította, hogy "fényes sikereket" ért el a koronavírus távol tartásában, a világjárvány során végig voltak jelei annak, hogy a vírus potenciálisan jelen lehet az országban.

Tavaly júniusban az állami média arról számolt be, hogy Kim Dzsong Un tisztviselőket büntetett meg egy koronavírussal kapcsolatos "súlyos incidens" miatt, de a részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Szeptemberben az állam katonai parádét tartott, amelyen vegyvédelmi ruhát és maszkot viselő katonák sorakoztak, egyes elemzők szerint ez azt jelezte, hogy speciális erőket hoztak létre a vírus kezelésére. Észak-Korea határos Dél-Koreával és Kínával is, mindkét ország megküzdött már az omikronnal, Kína esetében ez a harc nem is ért még véget.