Nyitókép: Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

Bennfentes források: amerikai segítséggel vadásszák az orosz katonai vezetőket

Infostart
2022. május 5. 08:50
Az ukrán haderő saját elmondása szerint eddig 12 orosz tábornokot ölt meg Ukrajnában.

A New York Times, amit a Porfolio szemléz, arról ír szenior amerikai bennfentes források alapján, hogy nagyrészt az Egyesült Államok hírszerzésének köszönhetően sikerült likvidálni orosz tábornokokat, hiszen Amerika folyamatosan adatokkal látja el az ukrán haderőt az orosz csapatmozgásokat illetően.

A tábornokokat úgy sikerült megölni, hogy az Egyesült Államok hírszerzése koncentráltan kereste az orosz haderő által használt mobil főhadiszállásokat, melyeket az ukránok saját hírszerzési információikkal és helyismereti tudásukkal kombináltak. Az amerikaiak nagyban támaszkodtak az orosz haderő kommunikációs csatornáinak lehallgatására. Miután sikerült felkutatni a mobil támaszpontokat, az ukrán haderő tüzérségi támadást indított, melynek eredménye a tábornokok halála mellett sok másik, magas rendfokozatú tiszt halálához vezetett – teszi hozzá a lap.

Az ukrán haderő saját elmondása szerint eddig egyébként 12 orosz tábornokot ölt meg Ukrajnában – a katonai vezetők halálát részben Oroszország is megerősítette.

A Portfolio megjegyezi, nem ez az első eset, hogy névtelen bennfentesek azt állítják, hogy az amerikai hírszerzés munkája döntő szerepet játszik az orosz–ukrán háborúban. Nemrégiben az NBC News például arról írt, hogy az invázió kezdeti szakaszában annak köszönhetően sikerült elkerülni az ukrán légvédelmi eszközök nagy részének megsemmisülését, hogy az amerikai hírszerzés információkat adott át az ukrán katonai vezetésnek, melyben megjósolták, hogy az orosz haderő pontosan hova tervez lecsapni.