Nyitókép: MTI/EPA/REUTERS POOL/YVES HERMAN / POOL

Venezuelai előrelépésről számolt be Antony Blinken

Infostart / MTI
2022. május 3. 09:14
Jól haladnak a tárgyalások a kormány és az ellenzék között.

A venezuelai kormány és az ellenzéki tömörülés közötti tárgyalások sikerességéről biztosította Antony Blinken amerikai külügyminiszter Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt - tájékoztatott közleményben az Egyesült Államok külügyminisztériuma.

Blinken leszögezte, Caracas és a Guaidó vezette, Egyesült Platform nevű ellenzéki szövetség között zajló megbeszélések "a demokrácia felé haladnak", s hangsúlyozta a demokratikus átmenet békés formáját, valamint a szabad és tisztességes választások mellett állt ki.

A latin-amerikai országban az ellenzék bojkottálta a 2018-as elnökválasztást és a 2020-as parlamenti választásokat is, mert csalással vádolta a kormánypártot.

Hétfőn ugyanakkor Washington részéről leszögezték, nem kívánják meghívni Venezuelát az amerikai állam- és kormányfők kilencedik, júniusra tervezett Los Angeles-i csúcstalálkozójára. A bejelentés szerint nem kap meghívást Kuba és Nicaragua sem, mégpedig azért, mert ezen országokban "sérül a demokrácia".

Egyelőre nem tudni, Guaidó kap-e meghívást a júniusi konferenciára, amelyen fő témakörként a nyugati félteke jövőjét járják körül, a fenntarthatóság, a rugalmas ellenállóképesség és az egyenlőség jegyében. Az Egyesült Államok másodszorra szervezi meg a konferenciát, először 1994-ben, Miamiban látta el a házigazda szerepét.

A venezuelai kormány és az ellenzék tavaly augusztusban állapodott meg a párbeszédről, ám Caracas októberben megszakította az egyeztetéseket, miután Alex Saab kolumbiai üzletembert, Nicolás Maduro venezuelai elnök közeli munkatársát, akit az amerikai igazságszolgáltatás pénzmosással vádol, a Zöld-foki szigeteken kiadták az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államok és többtucatnyi más ország szerint a 2013 óta hatalmon lévő Maduro csalással nyerte meg a 2018-as elnökválasztást, ezért szankciókkal ki akarták kényszeríteni távozását. Washington 2019-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Venezuelával, és - csaknem 50 másik országgal együtt - Guaidót ismerte el az ország ideiglenes elnökének.

Washington és Caracas viszonya mindazonáltal enyhült az ukrajnai háború kitörése óta, elemzők szerint az Egyesült Államok a közeledéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök elszigetelésére törekszik.