Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Listára tette egy ukrán szervezet Orbán Viktort

Infostart
2022. május 2. 12:46
A nacionalista Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet internetes oldalán szerepel a magyar kormányfő.

A szélsőséges Mirotvorec ukrajnai szervezet Orbán Viktort felvette az Ukrajna "ellenségeit" tömörítő listára. A listán a Hír TV tudósítása szerint már több tízezer ember szerepel több személyes adattal, amelyekhez hivatalos ukrán belbiztonsági szervek segítségével lehet hozzájutni.

A honlapon Orbán Viktor személyes adatainál születésének dátuma szerepel, helyeként csak Magyarországot jelölték meg. Ezenfelül azt közlik róla, hogy "magyar államférfi és politikus, Magyarország miniszterelnöke, valamint a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség párt vezetője".

Ukrán hírportálokon megjelent beszámolókra, valamint a Youtube videomegosztón nyilvánosságra hozott felvételekre hivatkozva főként azt vetik a szemére, hogy "az egyetlen az Európai Unióban", aki megtagadja, hogy Ukrajnának szánt nyugati fegyverek áthaladjanak országa területén, és "még hosszú távon is ellenzi" az orosz gázimport leállítását. A Mirotvorec bírálja azért, mert állítása szerint az orosz-ukrán háború témáját aktívan felhasználta saját választási programjához, állami szinten terjesztve az orosz narratívákat, miszerint a demokratikus ellenzék Magyarországot be akarja vonni a háborúba Ukrajna oldalán". A honlap kiemelte még, hogy 2022. február végén, nem sokkal "Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország nem akar és nem is fog fegyvereket szállítani Ukrajnának a megszállók elleni védekezésre".

A listán sok kárpátaljai magyar is szerepel, főként olyanoké, akik hivatalokban tisztséget töltenek be.

Orbán Viktort megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő is felkerült a listára, de Várhelyi Olivér uniós biztos és Brenzovics László, a KMSZ elnöke is szerepel rajta.

A Mirotvorec honlap 2014-ben jött létre Anton Herascsenko kezdeményezésére, aki akkoriban az ukrán belügyminisztérium külső tanácsadója volt. Azóta a portál olyan személyek adatait teszi közzé, akiket Ukrajna elleni agresszióval gyanúsítanak - írta a delo.ua.