Nyitókép: MTI/AP

Teljesen szétlőtt házak Irpinyben, Z-betűs csomagok osztása Mariupolban - fotók

Infostart / MTI
2022. április 30. 21:20
A kelet-ukrajnai országrészekben egyre hevesebbek a harcok.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetést. Macron közölte Zelenszkijjel, hogy "aggódik" a csütörtöki kijevi tüzérségi támadások és a "mariupoli elviselhetetlen helyzet" miatt, amely annak ellenére folytatódik, hogy több ízben is felszólították az orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot - áll a francia elnöki palota közleményében.

Az ukrán elnök köszönetet mondott "a nagy mennyiségű katonai felszerelés küldéséért, amely hozzájárul az ukrán ellenálláshoz". Macron közölte, hogy megnövelik ezt a támogatást, ugyanúgy, mint Franciaország által nyújtott humanitárius segítséget.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Csehország és más szövetségesek több száz, nagy hatótávolságú tüzérségi eszközt szállítottak Kijevnek, hogy segítse Moszkva Donyec-medencei offenzívájával szemben. Párizs korszerű Caesar önjáró löveget szállít Ukrajnának.

Mariupolban sorba állnak a helyiek a szeparatista köztársaság által szolgáltatott segélyekért. A városban egy elsüllyedt hajót is őriznek a fotók tanúsága szerint. Drámai látványt nyújtanak Irpinyben az orosz támadásokban lerombolt lakóházak - légi felvételek a galériában.