Nyitókép: MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov

Szergej Lavrov: készek vagyunk együttműködni az ENSZ-szel, de...

Infostart / MTI
2022. április 26. 16:50
Az ENSZ-főtitkárt Moszkvában fogadó orosz külügyminiszter szerint ők készek könnyíteni az ukrajnai civilek helyzetén.

Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel, hogy könnyítsen az ukrajnai polgári lakosság helyzetén – jelentette ki Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott közös sajtótájékozatóján.

Lavrov mindazonáltal "teátrális gesztusnak" nevezte és elutasította azt a kijevi javaslatot, hogy béketárgyalásokat tartsanak a stratégiai fontosságú dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban.

A világszervezet főtitkára elmondta, hogy humanitárius kontaktcsoport létrehozását javasolta Oroszország és Ukrajna, valamint az ENSZ részvételével, hogy szavatolni lehessen a humanitárius folyosók hatékonyságát és tiszteletben tartását.

Sürgősen szükségünk van ilyen "valóban biztonságos és hatékony" folyosókra a polgári lakosság evakuálásához

- hangsúlyozta Guterres.

Hozzátette: Mariupolban romlik a helyzet, összehangolt munkára van szükség a biztonságos evakuáláshoz abba az irányba, ahová a helyiek távozni kívánnak. Külön felhívta a figyelmet az orosz hadsereg által ostromolt mariupoli Azovsztal fémműben rekedt civilek helyzetére. Közölte: az ENSZ kész mindent humanitárius és logisztikai forrás mozgósítására, hogy életeket mentsenek meg Mariupolban.

Lavrov biztosította a világszervezet főtitkárát, hogy Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel a polgári lakosság helyzetének enyhítése érdekében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja António Guterres ENSZ-főtitkárt Moszkvában 2022. április 26-án. MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov

António Guterres

aggodalmát fejezte ki az esetleges ukrajnai háborús bűncselekményekről szóló ismételt jelentések miatt,

és független vizsgálatot szorgalmazott ezek kivizsgálására.

Hangsúlyozta, hogy az ENSZ titkárságának és a nemzetközi szervezeteknek nincsen joghatóságuk ezek kivizsgálására, de léteznek ehhez megfelelő szervezetek, mint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és számos emberi jogi mechanizmus.

Az ukrán hatóságok Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket - erőszakos deportálásokat, nemi erőszakot és kivégzéseket - jelentettek elsősorban az ország északi és északkeleti részeiből, ahonnan később kivonták az orosz csapatokat, Oroszország tagadja a vádakat.

A Biztonsági Tanácsban gyakorolt vétójoggal kapcsolatos kérdésre válaszolva a főtitkár kijelentette, hogy aligha várható változás, bár óhatatlanul növelni kell a fejlődő államok szerepét.

"Nem gondolom, hogy el lehet érni a kétharmados többséget a Közgyűlésben, és az öt vétójoggal rendelkező ország egyetértene abban, hogy megváltoztassák a vétójogot. Hozzátette: véleménye szerint a Biztonsági Tanács reformjára van szükség az igazságosabb képviselet érdekében.

António Guterres kedden találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd Kijevbe utazik, ahol csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tárgyal.