Nyitókép: Pexels

Halálos áldozata is van a gyerekek körében terjedő májgyulladásnak

Infostart
2022. április 26. 12:04
Már 169 esetet jeleztek összesen 12 országból, az érintett gyerekek kora egytől tizenhat évig terjed. Romániában is megjelent a betegség. Fontos, hogy a szülők hamar felismerjék a jeleket, mert a most kimutatott kórokozó eddig ismeretlen.

Egy feltételezés szerint az adenovírusok lehetnek felelősek a gyermekek körében titokzatos módon terjedő hepatitiszes esetekért. A WHO az eddig ismert egyetlen halálesettel kapcsolatban nem adott részletes információt.

74 esetben adenovírus-fertőzést, 20 esetben koronavírus-fertőzést, 19 esetben pedig mindkét vírus jelenlétét tudták kötni az esetekhez. A koronavírus elleni oltásokkal nem lehetett kapcsolatot találni a Sky News cikke szerint.

"Az enyhe hepatitis nagyon gyakori a gyermekeknél különböző vírusfertőzéseket követően, de amit most látunk, az egészen más"

- mondta a hét elején Graham Cooke, az Imperial College London fertőző betegségekkel foglalkozó professzora.

Egyes brit eseteknél különleges májkezelésre is szüksége volt az érintett gyerekeknek, hatuknál pedig transzplantációt is végre kellett hajtani. Nagy-Britanniában arra kérik a szülőket, hogy figyeljenek oda a betegség jeleire, amely egyes esetekben a máj hegesedését vagy a májfunkciók elvesztését okozhatja.

A májgyulladás tünetei közé tartozik a sárgaság, melyet a szemen és a bőrön lehet megfigyelni, a sötét vizelet, a viszkető bőr, az izom- és ízületi fájdalom, az étvágytalanság és a magas láz.

Romániában is megjelent a betegség

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg az MTI tudósítása szerint a bukaresti egészségügyi minisztérium.

A tárca közleménye szerint egy ötéves, Ilfov megyei kislányról van szó, akit április 4-én utaltak be heveny májgyulladással egy bukaresti kórházba. A páciensnél az ismert vírusos májgyulladások egyik típusát és autoimmun betegséget sem sikerült beazonosítani. A gyermek nem járt külföldön, nem került érintkezésbe egyik olyan gyanús májgyulladásos esettel sem, amelyről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számolt be. A páciens tüneti kezelést kap, állapotát sikerült stabilizálni.

A román Adevarul című lap a májgyulladás korai felismerésének fontosságára figyelmeztető Mihai Craiu gyermekorvost idézi, aki szerint éppen azért fontos, hogy a szülők idejében felismerjék a sárgaságot és azonnal orvoshoz vigyék a kisgyerekeket, mert a most megszaporodott eseteknél a kórokozó egyelőre ismeretlen, és félő, hogy a nagy választékban kapható, sokat reklámozott májvédők keveset segítenek.