Nyitókép: MTI/AP/TASR/Michal Svítok

A felvidéki magyarokkal akartak kiszúrni, de a csehek bánták a szlovák állampolgársági törvényt

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. április 20. 06:28
2010 júliusa óta összesen 4142 személytől vették el a szlovák állampolgárságát amiatt, mert egy másik ország állampolgárságát is kérte. A csehek és a németek jártak a legrosszabbul, a magyarok a hatodik helyen vannak.

A szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. Pozsonyban a hétvégén ismertetett legfrissebb adatok szerint a legtöbben, 988-an a cseh állampolgárságukat veszítették el. Német állampolgárrá 967 személy vált, az osztrák állampolgárságot 656-an vették fel, a britet 423-an és 205 korábbi szlovák állampolgárnak lett amerikai állampolgársága 2010 óta. A magyar állampolgárságért folyamodók a hatodikok a sorban.

149 ember veszítette el szlovák állampolgárságát azért, mert felvette a magyart.

Két hónappal ezelőtt módosították ugyan az állampolgársági törvényt, de ez a szlovákiai magyarok helyzetén nem sokat változtatott. Ennek oka röviden: az új törvény szerint már nem veszíti el automatikusan a szlovák állampolgárságát az, aki külföldi állampolgárságot vesz fel, csak abban az esetben, ha a külföldi megszerzésekor legalább öt éve annak az államnak a területén él.

A két hónapja elfogadott jogszabály értelmében a jövőben meg kell adni a szlovák állampolgárságot azoknak a volt szlovák állampolgároknak is, akik maguk mondtak le róla, valamint azoknak a személyeknek, akiknek valamelyik felmenőjük: szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

A szlovákiai magyarok helyzetét azonban a módosított törvény továbbra is figyelmen kívül hagyja.

A törvénymódosítással Gyimesi György, a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO magyar képviselője sem elégedett. Gyimesi korábban elmondta, Szlovákia feleslegesen riogat a kettős állampolgárság miatt a szlovák állampolgárság elvételével, pedig a szlovákiai magyarok csak etnikai, történelmi és nyelvi okokból vennék fel a magyar állampolgárságot. Ezt azonban véleménye szerint Szlovákiában senki sem képes megérteni, mert míg Szlovákia határai megegyeznek az etnikai határokkal, Magyarország esetében ez nem így van. Gyimesi szerint a kormánypártok részéről sem volt meg arra a politikai akarat, hogy a 2010 előtti állapotot visszaállítsák.

A tiltakozás ellenére Zuzana Čaputová köztársasági elnök március elején aláírta a jogszabály-módosítást. Az államfő nem találta alkotmányellenesnek az aktuális módosítást, amely véleménye szerint enyhíti a 2010-ben elfogadott jogszabály negatív következményeit. A rendes jogalkotási folyamat részeként az államfő üdvözölné az állampolgárság elvesztésének mechanizmusát érintő változások enyhítésére irányuló további erőfeszítéseket is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A felvidéki magyarokkal akartak kiszúrni, de a csehek bánták a szlovák állampolgársági törvényt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást