Nyitókép: Walter Bibikow / Getty

Nem várt csapást szenvedhet az oroszgáz-függetlenedés egyik kulcsa

Infostart
2022. április 5. 14:29
A romániai offshore-törvény módosítását várják.

Bepereli a román államot a nyílt vízi földgáz kitermeléssel foglalkozó Black Sea Oil and Gas (BSOG). Az amerikai tulajdonú vállalat a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore-törvény miatt fordul a párizsi kereskedelmi döntőbírósághoz, az Altalajkincsek Országos Ügynökséghez - írja a Maszol.ro.

Az ukrajnai háború után elindult, az orosz gáztól való függetlenedésre irányuló folyamat egyik kulcsának tartják a Fekete-tenger mélyén található földgáz felszínre hozását. A BSOG azt ígérte, még idén elkezdi a kitermelést. A cég még 2019-ben egyértelművé tette, elvárja, hogy a román állam módosítsa az offshore-törvényt.

A jogszabályt 2018-ban módosították úgy, hogy a befektetők a befizetendő adókból és illetékekből nem vonhatják le a beruházás ellenértékének jelentős részét.

A román kormányok azóta többször is ígéretet tettek a törvény módosítására, de ez nem történt meg.

A legjelentősebb fekete-tengeri lelőhely kiaknázására létrejött konzorciumot vezető OMV Petrom egyértelművé, addig nem vágnak bele a beruházásba, míg nem módosítják az offshore-törvényt.

A BSOG menedzsmentje azt közölte, visszavonja a pert, ha az offshore-törvény módosítják addig, míg elkezdődik a kitermelés a Midia Gas Develompent projekt keretében. Ennek a forgatókönyvnek minimális a valószínűsége, mivel az amerikai vállalat a második negyedév folyamán, vagyis legkésőbb június végéig tervezi elkezdeni a kitermelést - teszi hozzá a portál.

A BSOG által koncesszióba vett gázmezőből 10 milliárd köbmétert lehet majd kitermelni. A maximális éves kitermelés a tervek szerint 1 milliárd köbméter lesz, ami Románia fogyasztásának nagyjából 8 százalékát teszi ki.