Nyitókép: Pool/Getty Images

Gerhard Schröder Vlagyimir Putyinnal egyeztetett, össztűz alá került Németországban

Infostart
2022. március 11. 14:48
A volt német kancellár az orosz államfő régi barátja, akivel sajtójelentések szerint már találkozott is Moszkvában. A látogatása Németországban nagy vihart kavart.

A szociáldemokrata Gerhard Schröder 1998 és 2005 között állt az akkori német koalíciós kormány élén. A Bild című német lap beszámolója szerint az ugyancsak szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár vezette jelenlegi német kormány nem tudott Schröder közvetítési erőfeszítéseiről.

Az SPD egyik magas rangú tisztségviselője a ZDF német közszolgálati televíziónak kijelentette, hogy Schröder moszkvai látogatását sem a szociáldemokrata párt, sem a kormány nem kezdeményezte. Azt ugyanakkor hozzátette: támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely segít, hogy véget érjen ez a szörnyű háború.

Hasonlóan nyilatkozott Michael Roth, a német parlament, a Bundestag külügyi bizottságának szociáldemokrata elnöke. "Minden esélyt meg kell ragadni annak érdekében, hogy elhallgassanak a fegverek" – fogalmazott.

A dpa német hírügynökség úgy értesült, hogy Schröder és Putyin már túl van az első tárgyalási fordulón, részletek azonban egyelőre nem láttak napvilágot.

A versailes-i uniós csúcson tartózkodó Olaf Scholz nem kívánta kommentálni Schröder közvetítési erőfeszítéseit, és elutasított minden állásfoglalást Schröder hivatala is. Egyes német források szerint a közvetítést ugyanakkor az ukrán fél kezdeményezte.

2005-ös választási veresége után Gerhard Schröder elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére létrejött cég, a Nord Stream AG felügyelőbizottságában. Néhány évvel ezelőtt pedig a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnökének választották meg.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete, február 24. óta saját pártja egyre erőteljesebb nyomást gyakorol Schröderre az orosz kőolaj- és földgázipari társaságban vállalt elnöki tisztsége miatt. Az SPD elnöksége felszólította, hogy mondjon le posztjáról.