Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Lukasenka cáfolja, hogy a fehéroroszok beszállnak a háborúba

Infostart
2022. március 1. 14:03
Az ukránok szerint fehérorosz katonák léptek az ország területére, de Minszk állítja, nem vesz részt a katonai akcióban.

Fehéroroszország hivatalosan is csatlakozott az Ukrajna elleni orosz invázióhoz, a fehérorosz csapatok Csernyihiv régióban be is hatoltak ukrán területekre – írja a Politicóra hivatkozva a Portfolio.

Az információt az ukrán parlament közölte Twitter-oldalán, amelyben megerősítették, hogy fehérorosz katonák léptek Ukrajna területére.

Helyi értesülések szerint egy 33 egységből álló belarusz oszlop haladt el a szóban forgó térségben, amely északra található Kijevtől.

A fehérorosz csapatok bevetését pár nappal ezelőtt egy népszavazás előzte meg, amely eldöntötte, hogy az alkotmányból kikerüljön az ország semlegességére és atomfegyver-mentességére való utalás. Ez lehetővé teszi, hogy a jövőben orosz nukleáris fegyvereket tároljanak fehérorosz területen – emlékeztet a lap.

Aljakszandr Lukasenka elnök ugyanakkor azt mondta, hogy Fehéroroszország soha nem vett részt a konfliktusban, és nem tervezi, hogy csatlakozik az orosz hadműveletekhez Ukrajnában, szavai szerint nincs erre szükség. A fehérorosz erők az ukrán határ megvédésére koncentrálnak, hogy ne jussanak be radikálisok és fegyverek az országba. Lukasenka nyilatkozatát a BelTa fehérorosz hírügynökség idézte.