Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Volodimir Zelenszkij népirtásért vonatná felelősségre Oroszországot

Infostart / MTI
2022. február 27. 14:46
A népirtás jeleit hordozza magán az Ukrajna ellen csütörtökön elindított orosz invázió, amely miatt meg kell fosztani Oroszországot vétójogától az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) – jelentette ki az ukrán elnök videoüzenetében.

Később az államfő a Twitteren bejelentette, hogy Ukrajna az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságához hivatalos keresetet nyújtott be Oroszországgal szemben. "Követeljük, hogy Oroszországot vonják felelősségre azért, mert az agresszió igazolása érdekében eltorzította a népirtás fogalmát. Arra kérjük a bíróságot, hogy haladéktalanul kötelezze az Oroszországi Föderációt a harci cselekmények beszüntetésére és a jövő hétre tűzzön ki tárgyalást" – hangsúlyozta Zelenszkij a Twitter-bejegyzésében.

Az elnök a videoüzenetében terrorcselekménynek nevezte Oroszország Ukrajna elleni fellépését. Emlékeztetett: Oroszország hazudott, amikor azt mondta, hogy az ukrán polgári lakosságnak nem esik bántódása.

Zelenszkij vasárnap telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, a megbeszélésről részleteket az elnöki iroda nem hozott nyilvánosságra. Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Fehéroroszország Oroszország oldalán megtámadja Ukrajnát.